Carlo Marochetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Carlo Marochetti

Carlo (Charles) Marochetti (1805 i Torino1867 i Paris) var en italiensk-fransk billedhugger, opvokset i Paris som fransk borger. Han studerede i Rom 1822-1830, blev præmieret for statuerne Ung pige leger med en hund (1829) og Nedstyrtet engel (1831), og boede 1832-1848 i Frankrig.

Han udførte flere arbejder i Paris, blandt andet et panel i Triumfbuen, Vincenzo Bellinis grav på Cimetière du Père-Lachaisekirkegården og en rytterstatue af Emmanuel Philibert, hertugen af Savoy, på Piazza San Carlo i Torino. Marochetti fulgte kongen Louis-Philippe af Frankrig i eksil i Storbritannien efter julirevolutionen i 1848.

Resten af sit liv boede han for det meste i London, hvor han blandt andet udførte en statue af dronning Victoria, en rytterstatue af Richard Løvehjerte til verdensudstillingen i 1851 (denne statue blev i 1860 støbt i bronze og placeret udenfor Overhuset), en statue af Robert Stephenson (1871) en buste af William Makepeace Thackeray (i Westminster Abbey), og marmorbuster af dronning Victoria og prins Albert til mausolæet i Windsor-parken.

Marochetti blev udnævnt til baron af Kongen af Sardinien og var desuden ridder af Æreslegionen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]