Richard Løvehjerte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Richard Løvehjerte gengivet på et maleri fra 13. århundrede.

Richard 1. af England (født 8. september 1157Beaumont Palace, Oxford, England, død 6. april 1199 i Châlus (nu Limousin, Frankrig), Hertugdømmet Aquitaine), også kendt som Richard Løvehjerte, var konge af England fra 1189 til 1199. Han deltog i det 3. korstog til Det hellige land.

Han var også hertug af Normandiet, hertug af Aquitaine, hertug af Gascogne, lord af Cypern, greve af Anjou, greve af Nantes, og overherre af Bretagne i forskellige perioder på den samme tid. Han er mest kendt som "Rikard Løvehjerte", eller på fransk som "Cœur de Lion", selv fra før han blev konge, på grund af sit ry som en stor militær leder og kriger.[1]

Richard var den tredje søn af Henrik den 2. og Eleonora af Aquitanien, han havde fire brødre og tre søstre, og var i slægt med flere fyrstehus i Europa. Hans yngste bror Johan efterfulgte ham som konge.

Rikard havde allerede kommando over sin egen hær da han var 16 år, og nedkæmpede et oprør i Poitou mod faren.[2] Han var en af de vigtigste kristne ledere i det tredje korstog, og ledede i praksis felttoget efter at den franske kongen, Filip 2. August, havde forladt korstoget. Han vandt flere vigtige sejre over sin muslimske modstander, Saladin.[3]

Til trods for at han snakkede dårligt engelsk, tilbragte meget lidt tid i hans kongedømme og hovedsagelig brugte det som en indtægtskilde for at finansiere sine soldater[4], blev han anset som en from helt af sine undersåtter. Han er forblevet en varig ikonisk figur i England og i populærkulturen, og er en af de få engelske konger som huskes mere for hans tilnavn end for hans nummer i kongerækken.

Han var gift med Berengaria af Navarra.


Richard Løvehjertes anetavle i to generationer
P I II

Proband:
Richard Løvehjerte

Far:
Henrik 2. af England

Farfar:
Geoffroy d'Anjou
Farmor:
Mathilde af England
Mor:
Eleonora af Aquitanien
Morfar:
Wilhelm 10. (hertug af Aquitanien)
Mormor:
Aenor af Châtellerault

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Turner, Ralph & Heiser, Richard: Reign of Richard Lionheart, side 71
  2. ^ Turner & Heiser, side 71
  3. ^ Addison, ss. 141-149
  4. ^ Harvey, John: The Plantagenets

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Konge af England
1189-1199
Efterfølgende:
Henrik 2.
1154-1189
Johan uden Land
1199-1216
Foregående: Hertug af Normandiet
11891199
Efterfølgende:
Henrik 2. Johan uden Land
Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi