Carlsberg Crown

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Carlsberg Crown var en øl, der blev brygget af Carlsberg og solgt i Danmark i anledning af brylluppet mellem kronprins Frederik og Mary Donaldson den 14. maj 2004.

I forbindelse med det kongelige bryllup genoptog Carlsberg en gammel tradition med at fremstille specielle bryg i anledning af særlige royale begivenheder.

Brygget var meget let og perlende og ledte med bryggeriets egne ord tanken hen på champagne med en let blomsteragtig smag fra humlen. Øllen var produceret på tasmansk humle og dansk pilsnermalt med en alkoholstyrke på 6,5%. Det lette indtryk blev opnået ved tilsættelse af yderligere kulsyre.

Den tasmanske humle var fra et afsides område af Mary Donaldssons hjemland, hvor humlen har vokset siden den europæiske kolonisering i starten af det 19. århundrede. De 400 kg blev leveret af det tasmanske firma Australian Hop Marketers (AHM). Malten blev bl.a. lavet på byg fra Schackenborg gods og dermed dyrket af kronprinsens bror, prins Joachim.

Brygget blev tappet på standard 33 cl flasker, men bryggeriet valgte udelukkende at anvende jomfruelige flasker, som således ikke var skrammet af tidligere brug og vask. Salget blev indledt den 29. marts og varede så længe, lageret rakte (typisk til omkring juni måned samme år). Carlsberg Crown blev alene afsat på det danske marked og solgt enkeltvis eller i fire-styks pakninger.

Navnet, etiketten og emballagen var designet af bureauet 11 Design, som har ladet sig inspirere af elefantordenens blå bånd for valg af baggrundsfarve til etiketten. Etiketten var påtrykt teksten:

Carlsberg
CROWN
PERLENDE BRYLLUPSBRYG
Brygget i anledning af

det kongelige bryllup

14.maj 2004
BRYGGET AF DANSK MALT OG TASMANSK HUMLE

Andre royale lejlighedsbryg[redigér | redigér wikikode]

Carlsberg har ved fem tidligere lejligheder produceret specielle bryg, men det er første gang, øllet er blevet sat til salg på det danske marked. Tidligere bryg har alene været brugt til gaver eller afsat i udlandet. De tidligere begivenheder har været:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]