Carlsberg Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Carlsberg Danmark A/S er Danmarks største bryggeri med en markedsandel på 48% (2014). Bryggeriet har hovedkontor i Valby og ejes 100 % af Carlsberg Breweries A/S.

Ølproduktionen foregår i Fredericia og indtil 2008 også i Valby, hvor bryggeriet efterfølgende kun vil beholde en mindre specialølsproduktion. Tapperierne i Fredericia (ejet af Carlsberg Danmark) står også for tapning af Coca-Colas samt Schweppess sodavand i Danmark. Carlsberg Danmark ejede indtil 2004 en fjerdedel af Harboe som stammede fra overtagelsen af bryggeriet Wiibroe i 1964, men for at nedbringe koncernens gæld blev den solgt.

Specialøl[redigér | redigér wikikode]

Efter mange års stilstand i det danske ølsortiment søsatte bryggeriet i 1999 Semper Ardens-projektet for deltage på det spæde marked for specialøl. Øllene tappes i 70 cl. størrelser, hvilket sikkert skal ses i sammenhæng med Carlsbergs forsøg på at overtage markedsandele fra vinen. Semper Ardens, der er latin og betyder 'altid brændende', var Carl Jacobsens valgsprog og står hugget i granit over hoveddøren til administrationsbygningen for hans bryggeri Ny Carlsberg. Successen blev så stor at Carlsberg i 2005 opførte Husbryggeriet Jacobsen i de gamle fredede bygninger fra grundlægger J. C. Jacobsens tid. Bryggeriet eksporterer også en del af sortimentet til bl.a. Norge, Sverige og Finland.

Carlsberg Danmark importerer også en række udenlandske specialøl gennem datterselskabet House of Beer.

Ølmærker[redigér | redigér wikikode]

Inden for premium-kategorien brygger Carlsberg Danmark følgende øl:

Limited Edition[redigér | redigér wikikode]

På Husbryggeriet udvikles såkaldte Limited Editions som er øl der laves kortvarigt og alene udskænkes fra baren i besøgscentret, samt sælges fra souvenirshoppen på stedet. Fra foråret 2007 dog også på enkelte københavnske restauranter.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.