Caroline Adelheid Cornelia von Baudissin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Caroline Adelheid Cornelia von Baudissin
Født 21. januar 1759, 2. januar 1759 Rediger på Wikidata
Dresden, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 17. januar 1826 Rediger på Wikidata
Knoop, Slesvig-Holsten, Tyskland Rediger på Wikidata
Far Heinrich Carl von Schimmelmann Rediger på Wikidata
Mor Caroline von Schimmelmann Rediger på Wikidata
Søskende Friederike Juliane von Reventlow,
Ernst Heinrich von Schimmelmann Rediger på Wikidata
Ægtefælle Heinrich Friedrich von Baudissin Rediger på Wikidata
Børn Sophie Anna von Reventlow,
Christian Carl von Baudissin,
Joseph Franz Christian von Baudissin Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Caroline Adelheid Cornelia rigsgrevinde von Baudissin, født Schimmelmann (født 21. januar 1760 i Dresden, død 17. januar 1826Knoop) var en tysk forfatter.

Hun var datter af købmanden, senere dansk greve og skatmester Heinrich Carl von Schimmelmann og hustru Caroline Tugendreich Friedeborn (1730-1795) og havde seks søskende, bl.a. grev Ernst Heinrich von Schimmelmann og grevinde Friederike Juliane von Reventlow, som var centrum for Emkendorfkredsen.

I året 1776 blev hun gift med grev Heinrich Friedrich von Baudissin. Ved samme lejlighed købte den rige svigerfader det forgældede gods Knoop af Baudissin og gav ham både godset og en sum penge som en stor medgift, som parret i 1790'erne anvendte på at bygge en ny hovedbygning. Den danske arkitekt Axel Bundsen var ophavsmand til byggeriet.

På en rejse i 1791 gjorde hun i Karlsbad bekendtskab med digteren Johann Gottfried von Herder, der opholdt sig her i en badekur, og fattede et inderligt venskab til ham; Herder helligede hende et smukt og inderligt lille digt, hvori han priser hendes hjertensgodhed, uskyld og ånd, beklager, at de er skilte så langt fra hinanden, og udtaler ønsket om gensyn ("An Cornelia", Gedichte, 3. Buch). Som forfatterinde har hun mest gjort sig bekendt ved en belærende folkebog: Die Dorfgesellschaft, ein unterrichtendes Lesebuch für das Volk (Kiel 1792; oversat på dansk af Hasse 1793). Hun døde 17. januar 1826 på godset Knoop.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]