Kiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kiel (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kiel)
Kiel
Foto af Kiel
Foto af Kiel
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Kiel
Kiel (Tyskland)
Kiel
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Kreisfri by
Underinddeling af byer 18 bydele
Overborgmester Ulf Kämpfer [1] (SPD)
Statistiske data
Areal 118,6 km²
Højde 5 m
Indbyggere 241.533  (31/12/2013)
 - Tæthed 2.037 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade KI
Postnr. 24103–24159
Tlf.-forvalg 0431
Hjemmeside www.kiel.de
Beliggenhed af byen Kiel i Landkreis Schleswig-Holstein
Map

Koordinater: 54°19′31″N 10°8′26″E / 54.32528°N 10.14056°Ø / 54.32528; 10.14056

Kiel er en havneby i Nordtyskland med 241.533 indbyggere (2013)[2]. Det er hovedstaden i delstaten Slesvig-Holsten. Byen var længe den tyske hovedmarinebase.

Kiel ligger ved Kielerfjorden, en del af Østersøen ud for Langeland og Ærø. Den nærmeste større by i området er Hamborg ca- 100 km mod syd. Den danske grænse ligger ca. 80 km mod nord. Ejderen har sit udspring i nærheden af Kiel. Selv om udspringet ligger tæt på Østersøen, bevæger floden sig den lange vej til Vesterhavet. For over tusind år siden dannede stedet en sprogtrekantdansk i nord, tysk (saksisk) i vest og slavisk i øst, før tysk bredte sig ud mod nord og øst.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Udsigt over Kielfjorden, Tysklands sejlerparadis. De to kraner på værftet HDW er byens vartegn.

Marinebasen var hovedårsagen til Kiels hurtige vækst til storby fra 1865. En anden betydelig faktor var Kielerkanalen.

I 1918 begyndte novemberrevolutionen med et oprør blandt matroserne i den kejserlige marine i Kiel. Det var begyndelsen til oprettelse af Weimarrepublikken. Under 2. verdenskrig blev Kiel stærkt ødelagt på grund af sine værfter. I dag er værfterne stadig en vigtig økonomisk faktor: de bygger især ubåde.

Nicolaikirche fra 1200-tallet er genopbygget efter 2. verdenskrig. Et tidligere franciskanerkloster fra 1200-tallet er kun delvis bevaret.

Museet Kunsthalle zu Kiel rummer især tysk kunst, men har mange danske og norske værker, bl.a. af Jens Juel, C.W. Eckersberg, Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard.

Christian-Albrechts-Universitetet blev grundlagt 1665 som det andet universitet i den dansk-norsk-slesvig-holstenske helstat. I dag læser her 20.000 studerende. I Tyskland er universitetet berømt for havbiologi og skandinaviske sprog (nordisk). Instituttet for Verdensøkonomi er en yderligere specialitet.

Transport og færgeforbindelser[redigér | redigér wikikode]

Færger i Kiels havn. I forgrunden Color Lines færge til Oslo og til højre i baggrunden Stena Lines færge til Göteborg. Den store skib til venstre er luksuslineren Aida Blue.

Som en af de første byer i Tyskland fik Kiel i 1844 en jernbaneforbindelse med Altona Christian VIII. Østersø Jernbane . I dag er der fire jernbanestrækninger til Hamborg, Lübeck, Husum og Flensborg.

Der sejler dagligt færger mellem Kiel og Göteborg, Oslo og Litauen.

På Kielerfjorden sejler personfærger, fordi der ikke er fast forbindelse over eller under fjorden. Den tunnel, der er, er kun forsyningstunnel for elektricitet. Der er også en bro ved havnemolen Hörn, men kun for fodgængere og cyklister. Hörnbrücke er en særlig attraktion, fordi den er en trefoldet klap- og togbro. Den forbinder Norgeskajen med hovedbanegården, og på broen er den bedste udsigt over havnen.

Sejlsport og anden sport[redigér | redigér wikikode]

Sejlsportsfolk kender Kiel for den årlige Kieler Woche, verdens største sejlsportsbegivenhed. Sejlsportskonkurrencerne ved sommer-OL i 1936 og 1972 foregik også i Kiel. I dag lærer ethvert skolebarn i Kiel at sejle.[kilde mangler]

THW Kiel er en af Tysklands betydeligste håndboldklubber. Følgelig er sporten meget populær blandt kielerne.

Ostseehalle (Østersøhallen) har plads til 13.000 tilskuere. Den er også kongres- og koncerthal.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Kiels rådhus.

Holstenstraße var den anden gågade i Tyskland. På Rådhuspladsen findes også Operahuset. Kiellinie er havnepromenaden med delstatens regeringshuse og et akvarium med gratis adgang til et sælbassin. Den nordlige ende af promenaden er Düsternbrook med sin yachthavn, den gamle Olympiahavn. Den nye Olympiahavn ligger nord fra kanalen i Schilksee. Alle ovennævnte steder ligger på vestbredden. Det traditionelle arbejderkvarter Gaarden ligger på østbredden. Her findes også Tysklands største værft HDW.

Deutsches Schiffahrtsmuseum er udstillet forskellige skibe og her vises byens historie som søfartsnation. Desuden er vraget af Bremerkoggen udstillet.

Kendte personer fra Kiel[redigér | redigér wikikode]

Opfinderen Rudolf Hell boede i Kiel.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]