Castell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

En castell ( catalansk Udtale: [kəsteʎ] ) er en menneskelig tower traditionelt bygget i festivaler til mange steder inom Catalonien . Til disse festivaler, flere colles castelleres (grupper, som konstruere tårne) ofta lykkes i bygning og Demontering et tårn struktur. November 16, 2010, Castells blev ERKLÆRET af UNESCO to være blandt de Mesterværker af den Mundtlige og den Immaterielle Kulturarv af Menneskeheden .[1]

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Den tradition at bygge Castells opstod i Bolden dels Cians i Valls , [2]nær byen Tarragona , først dokumenteret i 1712. [3] i løbet af det 18 århundrede, spredes de to andre byer i området, herunder Vilafranca del Penedès og Tarragona , selvom det ikke var Indtil De sidste 50 år på de praksis med udgangspunkt Castells begyndte sprede to resten af Catalonien.[2]

Mens i Catalonien, Bolden dels Cians begyndte at fokusere mere på de akrobatiske karakter af bygning stadigt højere menneskelige tårne; sina mere religiøse og allegoriske oprindelse gjenstår i en lignende tradition, muixeranga as opført i Valencia by Algemesí .

I 2015 Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunyahosted 99 grupper, herunder Castellers de les Gavarres - , Castellers de Vilafranca , Jove de Barcelona og Minyons de Terrassa som var kunnet konstruere de bedste menneskelige tårn til dato, "4 de 10" (10 niveauer af mennesker med hver fire-niveau) .

Den Castell[redigér | redigér wikikode]

I catalansk , ordet castell betyder slottet .

En castell betragtes som en succes, når montering og demontering kan gøres i fuld succession. Den samling er komplet, når alle castellers er kravlet ind i deres anviste steder, og enxaneta kravler ind, øverst og rejser en hånd med fire fingre, opretstående, i en gestus siges at symbolisere striber af den catalanske flag. Den enxaneta derefter klatrer ned på den anden side af castell, hvorefter de resterende niveauer af castellers ned i højeste til laveste orden, indtil alle har nået sikkerhed.

Bortset fra de mennesker, der kravler til at danne den øverste del af tårnet, mens andre er nødvendige for at danne pinyaeller bunden af bunden af castell, at opretholde sin vægt. Medlemmer af pinya (oftest mænd)[4] også fungere som et "sikkerhedsnet", hvis tårnet strukturen kollapser, for at afbøde faldet af folk fra de øverste niveauer. Det er ikke ualmindeligt,—når den ikke er i konkurrencer for andre colles til at hjælpe i pinya , når en lille colla er et forsøg på en specielt krævende struktur i form af at folk havde brug for.

De castell er opført i to faser. Første, pinya—bunden af tårnet—er dannet. Mennesker, som udgør et højere niveau af tårnet flyt til en position, hvor de kan nemt komme til deres plads i tårnet. Dette gøres forsigtigt og langsomt,[5] og som efterfølgende base niveauer er afsluttet castellers i pinya afgøre, om deres base er solidt nok til konstruktion til at fortsætte. Derefter, når signalet til at gå videre er givet, bands begynder at spille den traditionelle Toc de Castells musik som en hush kommer over tilskuere til begivenheden. De øvre lag af tårnet er bygget så hurtigt som muligt for at sætte minimal belastning på nederste castellers, der bærer det meste af vægten af de castell. Demonteringen af castell, gjort midt i den jubel fra publikum, er ofte de mest forræderiske fase af arrangementet.

En "rising' castell består af skiftende lag tilføjet fra bunden af ved at løfte den castell i luften, trin for trin, og betragtes som at tage en stor del af praksis, dygtighed og styrke.

Påklædning[redigér | redigér wikikode]

Typisk castellers bære hvide bukser, en sort ramme (faixa), en bandana (mocador) og en skjorte i en farve, der er karakteristiske for en given colla, ofte bærer team ' s emblem. For eksempel, Castellers de Barcelona - holdet bærer røde trøjer, mens Castellers de Vilafranca bære grønne trøjer.

Rammen (faixa) er den vigtigste del af deres tøj, da det understøtter den nederste del af ryggen og bruges af andre castellers i teamet som et fodfæste eller håndgreb, når klatre op i tårnet. Dette tasselled stykke stof varierer i længde og bredde og afhænger af casteller ' s position inde i tårnet, og også på valg. Længden af rammen varierer fra 1,5 til 12 m, og som regel er kortere for dem højere op i castell. Udførelse af castellers plejer at gå barfodet som at minimere skader på hinanden, da de klatre op til deres position og også for følsomhed ved indregulering af og til at få en bedre fornemmelse og holde hinanden.

Struktur[redigér | redigér wikikode]

Arrangement af castellers kan være i en multi-differentieret struktur og den højeste har en højde, der spænder over ni eller ti mennesker fra jorden op.[6][7] mottoet af Castellers er "Força, equilibri, tapperhed jeg seny" (Styrke, balance, mod og fornuft).[8]

 • Styrke: En casteller er normalt en tætbygget person. Den første castellers var bønder, der var vant til at holde stor vægt, og var under meget fysisk anstrengelse.
 • Balance: For at støtte andre ovenfor i castell mens afhængige af dem, der er nedenfor for at støtte kræver en stærk følelse af balance og tillid.
 • Mod: Den vigtigste egenskab for castellers, især for små børn, som udgør den højeste niveauer af castell.
 • Sund fornuft: Indstudering og udførelse kræver en hel del planlægning og argumentation. Enhver fejl kan forårsage struktur til at mislykkes, og bryde fra hinanden.

Sikkerhed[redigér | redigér wikikode]

Ulykker er sjældne under opførelsen af castell; men, som i alle andre overfyldt kulturel begivenhed, ambulancer, der er stationeret i nærheden i tilfælde af at en person har behov for øjeblikkelig opmærksomhed.[9] ulykker med Dødelig udgang forekommer, som på juli 23, 2006, i Mataró, en ung casteller faldt fra dannelsen af en castell og døde.[10] Forud for dette, tidligere død af en deltager, som var i 1983 i Torredembarra.[11]

Terminologi[redigér | redigér wikikode]

Castell nomenklatur[redigér | redigér wikikode]

Quatre de vuit af Castellers de la Vila de Gràcia i Lleida (24 oktober 2009)

Castells er primært beskrevet ved antallet af personer i hvert niveau, og det samlede antal af niveauer, og nogle gange også af en stil af dannelsen. Niveauer er sammensat af mellem en og fem personer stående på skuldrene af niveauet under.

Fælles udtryk, der angiver antallet af personer, der for hvert niveau af et tårn:

 • Pilar ("søjle"): en person per niveau
 • Torre ("tower"): to personer per niveau
 • Tres : tre personer per niveau
 • Quatre : fire personer per niveau
 • Cinc : fem personer per niveau

Antallet af niveauer mest almindeligt bygget:

 • Sis : seks niveauer høj
 • Sæt : syv niveauer
 • Vuit : otte niveauer
 • Nou : ni niveauer
 • Deu : ti niveauer

Meget høje tårne, og dem med et lille antal mennesker på hvert niveau normalt har brug for ekstra støtte fra bunden eller nederste niveauer. Disse base-niveauer er ofte angivet som en del af navnet i tårnet. Tre slags base niveauer er mest almindeligt anvendte:

 • Pinya ("bulk"): jorden-niveau base, ofte sammensat af flere hundrede mennesker. Alle tårne er dette, men det er aldrig blevet nævnt i navnet.
 • Folre ("cover"/"foring"): et andet niveau base er bygget på toppen af pinya. Det er altid nævnt, når de anvendes.
 • Manilles ("håndtag"/"håndjern"): et tredje niveau base er bygget på toppen af den anden-niveau folre. Det er altid nævnt, når de anvendes.

Ordet agulla ("nål") refererer til en høj søjle af én person pr-plan, som er bygget inde i hovedbygningen. Når castell er ved at blive afmonteret, agulla skal forblive stående, indtil den udvendige del af castell ligger allerede ned.

Et andet aspekt af castell nomenklatur, der refererer til, hvordan man med succes tårnet blev afsluttet. Fire termer:

 • Descarregat : tårnet er afsluttet til toppen og nedtaget
 • Carregat : tårnet er afsluttet til toppen, men falder ind under afvikling
 • Hensigt : et mislykket forsøg, før den er færdig til toppen
 • Hensigten desmuntat : tårnet er ikke afsluttet til den øverste, men er nedtaget (i tilfælde af en forudsigelig falder)

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

 • Pilar de sis: én person per niveau i et tårn af seks niveauer. Hvis intet andet er nævnt, betyder det, at tårnet var bunden base-niveau pinya (som altid) og blev nedtaget (descarregat).
 • Torre de nou[12]: to personer per niveau i et tårn i ni historier.
 • Cinc de nou amb folre[13]: fem personer på hvert niveau i et tårn i ni etager, med en anden-niveau folre , bygget på toppen af base-niveau pinya.
 • Quatre de nou amb agulla[14]: fire personer på hvert niveau i et tårn i ni etager, med en indre agulla.
 • Quatre de nou net[15]:fire personer på hvert niveau i et tårn i ni niveauer, uden at folre ( et andet niveau, base ), bygget på toppen af pinya ( jorden base ).
 • Tres de deu amb folre i manilles[16]: tre personer per niveau i et tårn af ti niveauer, med en anden plan folre og et tredje niveau manilles.
 • Quatre de deu amb folre i manilles: fire personer per niveau, med ekstra støtte i det andet og tredje niveau. Denne vanskelige konstruktion blev opnået for første gang nogensinde i November 2015 Minyons de Terrassa team.[17]

Castellers[redigér | redigér wikikode]

 • cap de colla ("band leader"): lederen af hvert hold, der afgør, hvilke castells holdet er klar til at forsøge og leder opførelse af castells fra jorden. Den cap de colla ' en er altid ledsaget af en række assistenter og rådgivere.
 • cap de pinya en af bandet, ledere, assistenter, der tager særligt ansvar for tildeling af pladser i pinya, at sikre selv-force anvendes til bunden af castell. Cap de pinya vil afsætte det første, andet og tredje hænder, første og andet terninger, stikledninger mv. afhængig af størrelsen af de castell.
 • pom de dalt ("top flok"): De tre øverste niveauer i castell: dosos, aixecador, og enxaneta.
 • dosos ("to"): plan for at fastholde og låst sammen af aixecador og overvundet af den enxenata. Generelt er børn.
 • aixecador ("riser"): Den person, der hjælper med at låse sammen dosos så giver en stabil platform for enxaneta , som står overskrævs aixecador. Næsten altid et barn.
 • enxaneta ("rytter") : Den øverste casteller, et barn.

Colles castelleres[redigér | redigér wikikode]

I Catalonien og catalansk-talende regioner[18][redigér | redigér wikikode]

Colla exterior (uden for den catalanske-talende region)[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]