Chaff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Effekten af Chaff er her fanget af det Kongelige Nederlandske Meteorologiske Institut's (KNMI) radar under en NATO-øvelse i 2004

Chaff (amerikansk slang for hakkelse), oprindeligt kaldet Window af briterne, og Düppel af det tyske Luftwaffe under 2. verdenskrig, er en radarvildledning, i hvilken fly eller andre mål spreder en sky af små, tynde stykker aluminium, metalliserede glasstykker eller plastik. Det kan være som jamming af fjendtlig radar, eller som forsvar mod radarstyrede missiler.

Det blev anvendt første gang under 2. verdenskrig, hvor englænderne brugte det til at vildlede tyske radarstationer. Man sendte nogle få fly ud i et område og lod dem lægge et window; dette kom på de tyske radarskærme til at se ud som meget store formationer af bombefly. Således lokkede man de tyske jagerfly til et område uden fly, så man kunne sende bombeflyene ad en anden rute.

Chaff-mortérer om bord på USS IOWA (BB-61).
Chaff- og flare-beholder på et Transall C-160 transportfly

For at chaff'en skal have den bedste effekt bestræber man sig på, at de hurtigt bliver spredt. På fly monteres chaff-udfælderne derfor som oftest på steder hvor turbulensen er størst, f.eks. nær vingespidsen. Fra skibe skydes chaff'en ud med granater eller raketter, hvorfra de spredes med en lille sprængladning.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: