Spring til indhold

Charlotte Birch-Pfeiffer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Charlotte Birch-Pfeiffer
Personlig information
Født23. juni 1800 Rediger på Wikidata
Stuttgart, Baden-Württemberg, Tyskland Rediger på Wikidata
Død25. august 1868 (68 år) Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
GravstedFriedhof IV der Gemeinde Jerusalems- und Neue Kirche Rediger på Wikidata
BarnWilhelmine von Hillern Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseDramatiker, teaterskuespiller, forfatter, librettist Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Charlotte Birch Pfeiffer, Joseph Anton Bauer, 1855

Charlotte Karoline Birch-Pfeiffer (23. juli 1800 i Stuttgart – 24. august 1868 i Berlin) var en tysk skuespillerinde og dramatisk forfatterinde. Allerede som 13-årig optrådte hun på München Hofteater , hvor hendes fader, domæneråd Pfeiffer havde bosat sig. Hun blev snart teatrets yndede tragiske elskerinde. I 1825 ægtede hun forfatter Andreas Christian Birch af dansk slægt, fortsatte sine tidligere begyndte kunstrejser og overtog i 1837 ledelsen af Zürich Teater. I 1844 blev hun knyttet til det kongelige teater i Berlin, og her blev hun til sin død som fremstillerinde af det ældre rollefag. Som dramatisk forfatterinde er hun især bearbejderske af populære romaner, og hendes vistnok effektfulde, men også forskruede, sentimentale og hysteriske skuespil beherskede til en vis tid teatrene og indvirkede uheldig på publikums smag. Af hendes mangfoldige arbejder har kun et eneste holdt sig på scenen til vore dage, hendes bearbejdelse af Charlotte Brontës roman "Jane Eyre", der under titlen "Et Vajsenhusbarn" ofte er spillet på nordiske teatre. Hendes samlede dramatiske arbejder er udgivne i 23 bind, hendes samlede noveller og fortællinger i 3 bind.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Charlotte Birch-Pfeiffer i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1915)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne tyske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
TysklandSpire
Denne artikel relateret til Tyskland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump