Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Charlotte Frederikke)
Gå til: navigation, søg
Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin
Charlotte Frederikke. Portræt af Friedrich Erhard Wagener
Prinsesse af Danmark
Ægtefælle Christian Frederik, konge af Norge og Danmark (som Christian 8.)
Børn Frederik 7., Konge af Danmark
Fulde navn
tysk: Charlotte Friederike
Far Frederik Frans 1. af Mecklenburg-Schwerin
Mor Louise af Sachsen-Gotha
Født 4. december 1784
Ludwigslust, Mecklenburg
Død 13. juli 1840 (55 år)
Rom
Begravet Camposanto Teutonico (den tyske kirkegård) i Vatikanet
Religion Lutheransk, senere Romersk-katolsk

Charlotte Frederikke (tysk: Charlotte Friederike) (4. december 178413. juli 1840) var en prinsesse af Mecklenburg-Schwerin, der var gift med Prins Christian Frederik af Danmark (den senere Christian 8.) fra 1806 til 1810.

Hun var datter af storhertug Frederik Frans 1. af Mecklenburg-Schwerin og mor til Frederik 7.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Barndomsportræt af Charlotte Frederikke som hertuginde af Mecklenburg, udført af Lisiewski.

Charlotte Frederikke blev født den 4. december 1784 i Ludwigslust i Mecklenburg som det syvende og yngste overlevende barn af den senere storhertug Frederik Frans 1. af Mecklenburg-Schwerin og Louise af Sachsen-Gotha.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Under et besøg i Mecklenburg opholdt hendes fætter, den danske prins Christian Frederik (den senere Christian 8.), sig ved sin morbrors hof i Schwerin, hvor han forelskede sig i Charlotte Frederikke.

Charlotte Frederikke og Christian Frederik blev gift den 21. juni 1806 i Ludwigslust. I 1808 fødte hun en søn, den senere Frederik 7. En datter født før ægteskabet skulle være jomfru Fanny.

Parret fik bolig i Christian 8.s PalæAmalienborg og overtog sidenhen også Sorgenfri Slot som sommerresidens.

Prinsesse Charlotte Frederikke var meget optaget af de tanker, der tog deres udspring i den franske revolution og sværmede for tanken om det enkelte menneskes frihed på en tid med enevældens hævdelse af det hierarkiske samfund.

Da Christian Frederik erfarede, at prinsessen havde et forhold til sin sanglærer, komponisten Edouard du Puy, blev parret separeret 1809 og skilt 1810. Charlotte Frederikke blev forvist til Horsens og fik forbud mod at se sin søn igen.

Senere liv[redigér | redigér wikikode]

Hun levede et lystigt liv i Horsens fra 1810 til 1829, da hun flyttede til Rom. På rejsen var hun ledsaget af oberstløjtnant Fritz Paulsen, som blev gift med den datter, Thorvaldsen fik med Anna Maria Uhden. Charlotte Frederikke bosatte sig i Palazzo Bernini på Roms hovedgade, via del Corso. Snart optrådte hun med fyrstelig værdighed, behængt med uægte smykker; snart samtalte hun med jævne mennesker på et meget folkeligt sprog. Venskabet med Thorvaldsen holdt livet igennem, på trods af deres store skænderier, hver gang hun ville låne penge af ham. Ved slutningen af sit liv var hun blevet umådelig tyk. [1]

Hun døde 55 år gammel den 13. juli 1840 i Rom. I lighed med Albert Küchler blev hun gravlagt på Camposanto Teutonico (den tyske kirkegård) i Vatikanet. Gravmælet for Charlotte Frederikke blev finansieret af hendes søn Frederik 7.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. Arne Falk-Rønne: Rom (s. 188), Luther forlag, Oslo, ISBN 82-531-4101-7
Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi