Christine Keeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Christine Keeler

Christine Keeler on After Dark.JPG

Personlig information
Født 22. februar 1942Rediger på Wikidata
UxbridgeRediger på Wikidata
Død 4. december 2017 (75 år)Rediger på Wikidata
FarnboroughRediger på Wikidata
Dødsårsag LungeemfysemRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Showgirl, modelRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christine Keeler født (22. februar 1942, død 4. december 2017[1]) var en engelsk fotomodel og korpige. Hendes forbindelse med en minister i den engelske, konservative regering under Harold Macmillan medførte i 1963 den krise, der er kendt som Profumo-skandalen.

Hun var født i Uxbridge, Middlesex i England og opvokset i den lille by Wraysbury i Berkshire. 15 år gammel fik hun arbejde som model i en kjoleforretning i Soho-kvarteret i London. Som 16-årig fik hun en søn efter et forhold til en farvet, amerikansk soldat. Den nyfødte levede kun få dage, og Keeler fik hurtigt derefter arbejde som korpige i en klub i Soho, hvor hun mødte dr. Stephen Ward. De to flyttede kort efter sammen og gav udadtil indtryk af at være et par, men ifølge hende var det et platonisk forhold.

Profumo-skandalen[redigér | redigér wikikode]

I juli 1961 introducerede Ward hende ved en fest på Cliveden (tilhørende lord Astor) for John Profumo, den daværende britiske krigsminister. Profumo indledte en affære med Keeler uden at vide, at hun også gik i seng med Jevgenij Ivanov, der var militærattaché ved den sovjetiske ambassade.

Keeler var fængslet i ni måneder for mened i en efterfølgende sag, der involverede en af hendes tidligere elskere ved navn Lucky Gordon, som var immigrant fra Jamaica. Stephen Ward blev anklaget for at leve af indtægter fra prostitution, blandt andet indtjent af Christine Keeler og hendes veninde Mandy Rice-Davies. Ward begik selvmord på retssagens sidste dag, før han blev dømt.

Efter at hun allerede havde udgivet flere bøger om affæren, udgav hun i 2001 sammen med redaktøren Douglas Thompson sin autobiografi med titlen Den endelige sandhed – Min historie (The Truth at Last: My Story).

I filmen Scandal fra 1989 om Profumo-affæren spillede skuespillerinden Joanne Whalley rollen som Keeler.

Hun var også emnet for en sang af Phil Ochs med titlen "Christine Keeler". Desuden optræder hendes navn i Porcupine Trees sang "Piano Lessons" og i "Post World War II Blues" af Al Stewart.

Portrættet[redigér | redigér wikikode]

Midt under Profumo-skandalen i 1963 tog fotografen Lewis Morley et berømt fotografi af Keeler, idet billedet skulle indgå i reklamen for en film, som imidlertid aldrig blev udsendt. Keeler havde uklogt underskrevet en kontrakt, ifølge hvilken hun var forpligtet til at optræde nøgen på reklamefotos. Keeler tøvede med at gennemføre dette, men filmproduceren insisterede, så Morley overtalte Keeler til at sidde omvendt på en stol, så hun teknisk set var nøgen, men stolen dækkede det meste af hende. (Se billederne via den eksterne henvisning nedenfor).

På det tidspunkt var Morley og Keeler allerede berømtheder, men fotografiet medvirkede til at give Arne Jacobsens stol model 3107 stjernestatus. For at undgå alle retslige spørgsmål om ophavsret var den benyttede stol imidlertid ændret i forhold til originalen, så den havde et udskåret håndtag i stoleryggen. Fotografiet er senere i udstrakt grad blevet efterlignet og gjort til genstand for satire, også af Morley selv.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Stanford, Peter (6. december 2017). "Christine Keeler obituary: the woman at the heart of the Profumo affair". The Guardian. Hentet 7. december 2017. 

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Sex Scandals af Christine Keeler og Robert Meadley, Xanadu Publications 1985 ISBN 0-947761-03-9
  • Scandal af Christine Keeler, St. Martin's Press 1985 ISBN 0-312-92070-9. (Basis for filmen af samme navn.)
  • The Businessperson's Guide to Intelligent Social Drinking af Richard Basini og Christine Keeler, Congdon & Weed 1989
  • The Naked Spy af Christine Keeler, Ivanov Yevgeny og Sokolov Gennady, Blake Publishing 1992 ISBN 1-85782-092-4
  • The Truth At Last: My Story af Christine Keeler med Douglas Thompson, Sidgwick & Jackson Ltd, 2001 ISBN 0-283-07291-1

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]