Fotograf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fotosession nær vandet

En fotograf er en person, der tager fotografier med et kamera. En professionel fotograf har gjort fotografering til sin levevej.

Arbejdet[redigér | redigér wikikode]

En fotografs arbejde kan være begrænset til selve fotograferingen (det at indfange billedet med kameraet) og til den lange process med opstilling, lyssætning, fotografering og efterbehandling. Efterbehandlingen kan være en længere proces end selve fotograferingen. For den moderne professionelle fotograf er op mod 80% af arbejdet digital efterbehandling. Nogle fotografer overlader efterbehandlingen, der kan være digital eller kemisk, til specialister, men oftest er det fotografen der krediteres for fotografiet.

Historisk[redigér | redigér wikikode]

Efter opfindelsen af fotograferingen var der diskussion mellem fotografer og malere om kunsten i fotograferingen. Fotografer blev beskyldt for at "kapre" malernes monopol på at gengive ting på billeder, men de to kunstformer lever i samhørighed med udveksling af teknikker begge veje.

Typer[redigér | redigér wikikode]

Fotografer kategoriseres ud fra de emner de fotograferer. Nogle udforsker de klassiske stilarter fra malerkunsten (fx stilleben og landskabsmotiver), mens andre fokuserer på stilarter, der der er unikke for fotograferingen som gadestilen eller dokumentarfoto. Fotografer kan inddeles i tre hovedgrupper: Situationsfotografer, kunstfotografer og kommercielle fotografer. Nogle fotografer er meget specialiserede, mens andre arbejder mere bredt:

Fotojournalister kan være både kunstfotografer og situationsfotografer. Det mest kendte eksempel på fotojournalisme i nyere tid i Danmark er formentlig Jyllands-Postens Explorer-serier.

Betydelige fotografer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

JobStub
Denne artikel om et job er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.