Christoffer Harlang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christoffer Harlang

Personlig information
Født Christoffer Frantz Knud Sønderby Harlang Rediger på Wikidata
22. april 1958 (65 år)
Hellerup, Danmark Rediger på Wikidata
Far Bent Harlang Rediger på Wikidata
Familie Frantz Vilhelm Theodor Harlang
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Kunstakademiets Arkitektskole (til 1983),
Architectural Association School of Architecture (til 1986) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Arkitekt Rediger på Wikidata
Aktive år 1983 – nu
Eksterne henvisninger
Christoffer Harlangs hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Hammershus + Christoffer Harlang
Regan Vest Visitors Centre in collaboration with Fogh & Følner 2019
Hammer Decanter Christoffer Harlang Skagerak Denmark
Hammershus Besøgscenter Interior

Christoffer Frantz Knud Sønderby Harlang (født 22. april 1958 i Hellerup) er en prisvindende dansk arkitekt, designer og forfatter og professor ved Kunstakademiets Arkitektskole.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Harlang blev uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1983 og blev derefter ansat på Henning Larsens Tegnestue. Han studerede nogle år i London på Architectural Association og Rom på Accademia di Danimarca og blev senere ph.d. i arkitektur på en afhandling om nordisk modernisme. Blev kort efter sin uddannelse hos professor Erik Christian Sørensen, knyttet til Kunstakademiet som lærer.

I 1992 etablerede han egen tegnestue, Christoffer Harlang Architects. Har modtaget 1., 2. og 3. præmier i danske og internationale arkitektkonkurrencer. Har opført atelier for billedkunstneren Milena Bonifancini i 2006, enfamiliehuse og sommerhuse. Har sammen med møbelarkitekten Nicolai de Gier tegnet møbler til Ribe Kunstmuseum i 2010, og til Løgumkloster Kirke i 2014.

Har for Fritz Hansen, Randi, Fastrup, Bent Brandt A/S og Louis Poulsen tegnet designs, herunder spisebestikserien Harlang.[1] og dørgrebet Clavis.

Vandt i januar 2024 i samarbejde med Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Marianne Levinsen Landskab den internationalt prækvalificerede konkurrence om transformation af Erik Chr. Sørensen bygning fra 1969 og om ny museumsbygning. Byggeriet forventes opført i 2027 og 2030.

Tegnede for Politiken Frit Lejde Pavillon på Rådhuspladsen i 2012.[2] Vandt i 2013 sammen med Arkitema Architects den internationale konkurrencen om et nyt besøgscenter ved HammershusBornholm. Bygningen indviedes i 2018 og har siden modtaget en lang række danske og internationale arkitekturpriser, herunder Tømrerlaugets Arkitekturpris, Insitu Prisen og World Festival of Architecture Exibition Building of the Year. Hammershus Besøgscenter blev nomineret til verdens førende arkitekturpris Mies ven der Rohe Award 2019.

Harlang fungerer som rådgiver for private og offentlige virksomheder og fonde. Siden 2008 har han været professor i kulturarv, transformation og restaurering ved Institut for Bygningskultur, Kunstakademiets Arkitektskole.[3][4] Harlang blev i 2020 tildelt Nykredits Hæderspris i Arkitektur der gives til en person der har gjort en særlig indsats i dansk arkitektur.

I 1987 debuterede han på Charlottenborg Forårsudstilling og har et par gange udstillet samme sted på efterårsudstillingen.

Harlang er forfatter til en række bøger og tidsskriftsartikler om især nordisk arkitektur og design. Han var i 2004-2007 formand for bestyrelsen af Statens Kunstfond og har haft flere tillidsposter indenfor sit fag, bl.a. har han siden 2007 været formand for det af Kulturministeriet nedsatte Særlige Bygningssyn.[5]

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Christoffer Harlang er opvokset i Hellerup og er søn af fabrikant og direktør Bent Harlang (1925-1998).[6] og barnebarn til Frantz Harlang.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ugens mest interessante design: Dansk professor har brugt sin fritid på at designe bestikserie Lars Hedebo Olsen 28. oktober 2017 på politiken.dk
  2. ^ Bagsidens frit lejde-aktion finder en venlig arkitekt 17. januar 2012 på politiken.dk
  3. ^ Nye arkitekter vil hellere restaurere end at bygge nyt Karsten R.S. Ifversen 14. januar 2015 på politiken.dk
  4. ^ Professor i Kroniken: Danmark har nogle af verdens bedste arkitekter - men politikerne fatter det ikke Christoffer Harlang 4. november 2018 Kronik i Politikken
  5. ^ Weirup, Torben (20. april 2008). "En travl herre med engagement og humør". Berlingske. Hentet 5. marts 2016.
  6. ^ Harlang, Christoffer. "Rulleforretningen" (PDF). engelbrechts.dk. s. 111. Arkiveret fra originalen (PDF) 8. marts 2016. Hentet 5. marts 2016.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]