Cloudcomputing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mergefrom.svgSammenskrivningsforslag
Artiklen Cloud Hosting er foreslået føjet ind i Cloudcomputing. (Siden maj 2017)  Diskutér forslaget
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg

Cloudcomputing eller skyen er et begreb som dækker levering af software, service og tjenesteydelser via internettet, en fællesbetegnelse for anvendelse af eksempelvis SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) og IaaS (Infrastructure as a Service).

Facebook eller webmail, såsom gmail eller hotmail, er eksempler på "cloudcomputing" hvor applikationen ligger i "skyen" og ikke er installeret på computeren. For virksomheder er applikationer såsom økonomisystem (ERP) eller salgssystem (CRM) i stigende grad flyttet ud i "skyen". Datastorage eller back-up kan også flyttes ud i "skyen".

Konceptet "skyen" kan være misvisende. Der er ikke tale om at data bare svæver rundt i luften, men at der er flere servere/datacentre der kan give en adgang til sine data, modsat traditionel hosting der kun har eksempelvis én server.

Cloudcomputing indebærer mange forskellige specifikke løsninger, produkter og services, alt efter behov og udbyder. VCloud Hosting, Private Cloud hosting og Public Cloud Hosting er bare få concepter der indebærer forskellige fordele alt efter hvad man efterlyser.

Fordele og ulemper[redigér | redigér wikikode]

Fordelene ved "cloud computing" er bl.a. fleksibel adgang, enkel administration og ofte en mere simpel eller billigere betalingsmodel. Samtidig er det muligt at skalere cloud serveren, så hvis behovet stiger, kan man let ændre i sit set-up og dermed have kapacitet nok. På denne måde er man fri for pludselige investeringer i dyr hardware.

Ulemperne er bl.a. leveringsusikkerhed, leverandørafhængighed eller performanceproblemer, hvor systemerne kører langsommere - og usikkerhed i forhold at passe på følsom data.

Beregninger og databehandling bliver foretaget i generiske datacentre, hvilket kan udgøre en sikkerhedsrisiko ved at anvende givne tjenester, hvis man ikke anvender tilgængelige sikkerhedssystemer, eksempelvis kryptering, passwords, fysisk autentifikation i form af smartcards, fingeraftryk eller andre biometriske metoder.

I takt med at cloud computing bliver mere udbredt, forsøger man også at nedbryde flere forhindringer. Bl.a. er det nu muligt at finde en ren europæisk server, så man er fri for at den amerikanske sikkerhedstjeneste kan få adgang til evt. følsomt materiale. Samtidig arbejder man på at standardisere den europæiske datalovgivning, så man i stedet for at skulle tage hensyn til 27 forskellige regelsæt, kun skal tage hensyn til ét.[kilde mangler]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ItSpire
Denne it-artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.