Codex Gigas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Codex Gigas - billede af Djævelen

Codex Gigas, Djævlebibelen, Djævelens Bibel eller Codex Gigantum (Kæmpebogen) og Gigas Librorum (Bøgernes jætte) er et bibelhåndskrift i formatet 89x49cm og med en vægt på 75 kg. Ifølge legenden skal den være skrevet på en enkelt nat af en munk med cellearrest - med djævelens hjælp.

I bogen er der et stort grotesk billede at djævelen. Det har givet næring til navnet Djævlebibelen. Bogen findes i dag på Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Bogen er skrevet i benediktinerklosteret Podlažice i Böhmen på 160 æselhuder i begyndelsen af det 13. århundrede som afskrift af betydeligt ældre tekster. Allerede i slutningen af det 13. århundrede sidestilles bogen med verdens syv underværker. Det sidste blev skrevet i bogen i 1222.

Den indeholder Bibelen i en latinsk udgave, der er ældre end Vulgata. Den indeholder også Flavius Josefus' jødiske historie og Cosmas af Prags böhmiske krønike. Bogen kom til Rudolf 2.s samlinger i 1594 som et lån fra det böhmiske kloster Broumov.

Den og Codex Argenteus, Sølvbibelen, blev svensk krigsbytte, da svenskerne stormede Prag i 1648, og har tilhørt Kungliga Biblioteket siden 1649. Bogen er en del af den svenske kulturarv.

Eksterne link og kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.