Codex Sinaiticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Codex Sinaiticus, Esters Bog 2:3-8.

Codex Sinaiticus er et græsk bibelhåndskrift fra ca. år 350. Det er sammen med Codex Vaticanus og Codex Alexandrinus blandt de ældste og mest komplette bibelmanuskripter fra antikken, der er bevaret i dag. Det indeholder begge Testamenter. Dog er kun Det Ny Testamente komplet. Bogen regnes for en af de smukkeste bøger nogensinde.

Skriftet omfatter 346 blade af pergament, skrevet i fire spalter. Der er 199 blade fra Det Gamle Testamente og 147 fra Det Nye Testamente.

Det blev opdaget i 1840 af Constantin von Tischendorf i det græske Sankt Katharinas Kloster ved Sinai bjerg, og hovedparten af det blev skænket til den russiske zar i St. Petersborg i 1859. 40 blade endte i Leipzig. I 1934 solgte Sovjet sin del til British Museum i London. Under en restaurering efter en brand i 1975 blev endnu nogle ark af skriftet fundet i et aflukket rum i klosteret.

Hovedparten af skriftet findes i dag på British Library. Resten er delt mellem Leipzig Universitets Bibliotek, Det Russiske Nationalbibliotek i St. Petersborg og St. Katharina klosteret.

Man har ved palæografisk arbejde kunnet udskille tre skrivere, som har arbejdet med at skrive Codex Sinaiticus. Det Gamle Testamente er tilsyneladende skrevet ved diktat, og Det Nye Testamente er afskrift.

Dertil kommer en række korrektioner og rettelser foretaget i bl.a det 6. århundrede og i det 7. århundrede. Alt i alt har op til ni korrektører arbejdet med skriftet i tiden fra det 4. århundrede til det 12. århundrede.

Hvor Codex Sinaiticus er skrevet, vides ikke med sikkerhed, men det antages, det er skrevet i Egypten, og det sættes i forbindelse med de 50 Bibeler, den romerske kejser Konstantin den Store bestilte ved sin omvendelse til kristendommen.

I St. Katharina klosteret har man siden fundet af skriftet fastholdt, at det kun blev udlånt til Constantin von Tischendorf, og der har været gjort flere frugtesløse forsøg på at få det hjem igen.

Eksterne link og kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.