Cyd Charisse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
fra reklame for Fiesta (1947)

Cyd Charisse (8. marts 192217. juni 2008) var en amerikansk danser og skuespiller. Hun var kendt fra en række af de store musicalfilm fra Hollywood i 1940'erne og 1950'erne, hvor hun spillede og især dansede med specielt Fred Astaire og Gene Kelly.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Charisse blev født som Tula Ellice Finklea i Amarillo i Texas. Hun blev som barn kaldt "Sid", men en af hendes søskende kaldte hende "Sis", som hun tog til sig, indtil MGM stavede navnet "Cyd" for at give et skær af mystik. Som barn var hun ofte syg, og hun begyndte at tage danselektioner for at genoptræne efter et polioanfald. Som 14-årig kom hun ind i et balletkompagni i Los Angeles, hvor hun i første omgang fik en vis succes.

Cyd Charisse i Singin' in the Rain

Ved anden verdenskrigs udbrud blev balletkompagniet opløst, og Charisse vendte tilbage til Los Angeles. Her fik hun tilbudt en danserolle i filmen Halløj på Broadway, der banede vejen for en kontrakt med MGM. Hun fik derpå roller i en stribe af de populære musicals fra efterkrigsårene, i de fleste i en birolle, men også efterhånden som den kvindelige hovedrolle i film som Let på tå (1953) og Silkestrømper (1957). Særlig kendt er også den lange balletfinale i Singin' in the Rain (Syng i Sol og Regn), til hvilken Gene Kelly håndplukkede hende som sin partner.

Med den dalende popularitet for musicals i slutningen af 1950'erne trak Charisse sig tilbage fra dans, men hun dukkede fortsat op i forskellige film- og tv-produktionerne helt til op i 1990'erne.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Som ganske ung kom Charisse blandt andet med balletkompagniet på Europaturné, hvor hun mødte en tidligere dansekollega fra Los Angeles, Nico Charisse, og parret giftede sig i Paris i 1939. De fik sammen sønnen Nicky, født i 1942.

De blev skilt i 1947, og i 1948 blev Cyd Charisse gift med sangeren Tony Martin, hvilket varede til hendes død. Men Martin fik hun sønnen Tony Martin Jr., født i 1950.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Charisse ved modtagelsen af National Medal of the Arts and Humanities

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Cyd Charisse var nomineret til en Golden Globe i 1958 i kategorien bedste kvindelige skuespiller i en musical eller komedie, dog uden at vinde. Hun modtog i 2006 National Medal of the Arts and Humanities, den højeste amerikanske orden inden for kultur, overrakt af præsident George W. Bush.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]