Spring til indhold

Dain, Dvalin, Dunør og Duratro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Yggdrasils fire hjorte. Fra et islandsk manuskript fra det 17. århundrede.

I den nordiske mytologi lever fire hanhjorte i verdenstræet Yggdrasils top; Dain, Dvalin, Dunør, Duratro. De græsser i træet og morgenduggen samles i deres gevirer og former verdens floder.

Teorier[redigér | rediger kildetekst]

Tidlige foreslåede fortolkninger af hanhjortene har omfattet de fire elementer, de fire årstider – eller månefaserne.

I Finnur Magnússons indflydelsesrige værk fra 1824, foreslås det at hanhjortene repræsenterer vinde. Baseret på en fortolkning af deres navne, fortolkede han Dáinn ('den døde') og Dvalinn ('den bevidstløse') til at være rolige vinde – og Duneyrr og Duraþrór til at være stærke vinde. Dét at hanhjortene bider bladene af træerne, fortolkede han som at vinde river i skyerne. Faktum er, at Dáinn og Dvalinn også er dværgenavne, så han forbandt dværgene med at de styrede vindene.[1]

Hvis hanhjortene fortolkes som de fire årstiders vinde, kan Yggdrasils krone fortolkes som jordens atmosfære – og Yggdrasil som jorden.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Efter Hjortenes Navne at dömme betegne Dáin og Dvalin (de sövndyssende, rolige) den milde og blide Vind; Dyneyrr (den dönelskende, dundrende) og Dyrathror (den dörstærke; som opsprænger Döre) derimod de heftige og stormende. Da Dvergene og raade for Vindene, have de to förste Hjorte fælles Navne med tvende af dem. Nogle forklare disse Hjorte for de 4 Elementer, eller og de 4 Aarstider, Maanens Phaser m. m.", Finn Magnusen, p. 144.
Nordisk mytologiSpire
Denne artikel om nordisk religion og mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.