Danskfaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Danskfaget er "faget dansk" som studiefag i grundskolen (folkeskolen), gymnasiet, seminariet og universitetet.

Danskfaget på lærerseminariet indeholder en række grundlæggende discipliner: Sprog, læsning, skrivning og analyse af litteratur og medier. Hertil kommer en række tekniske discipliner som didaktik og metode. Dansk for udlænding kan også indeholde undervisning i udtale.

Selvstudie[redigér | rediger kildetekst]

Inden for de seneste år er det blevet muligt at tage dansk på internettet. Den studerende kan sidde hjemme og læse. Det kræver tilmelding enten som SU-kursist eller som selvstuderende efter en studieplan og datoer for aflevering af opgaver.

Et antal moduler giver indblik i de genrer, som er et krav fra Undervisningsministeriet. Når opgaven er afleveret elektronisk til en lærer, som retter opgaven, kan eleven få tjekket sin opgave.

Når alle moduler er gennemgået så er eleven klar til at komme til eksamen.

Udlandet[redigér | rediger kildetekst]

Der bliver undervist i dansk i udlandet.

Island har danskfag på mange niveauer. Siden 1999 har sproget dansk været prioriteret som andet fremmedsprog i Island. Undervisningen starter i 7. klasse og der er en statskontrolleret prøve i 10. klasse. Det islandske gymnasium har også danskfag og cirka 2000 studerende tager en eksamen der. Det undervisningsvidenskabelige Fakultet på Háskóli Íslands har en danskafdeling, hvor studerende kan tage en BA-grad i dansk.[1] Island er det eneste land med dansk som obligatorisk fremmedsprog og undervisningen støttes fra den danske stats side.[2]

På universitetsniveau undervises der på Adam Mickiewicz Universitet i det danske sprogs historie.[3]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Dansk som fremmedsprog i Island". Arkiveret fra originalen 4. september 2019. Hentet 16. december 2020.
  2. ^ "Danmark viderefører støtten til danskundervisningen i Island". folkeskolen.dk. 11. marts 2019. Arkiveret fra originalen 13. august 2020. Hentet 16. december 2020.
  3. ^ "History of the Danish language". Hentet 16. december 2020.