Undervisningsministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Undervisningsministeriet
Adressen Frederiksholms Kanal 21 deles med Kirkeministeriet
Overblik
Jurisdiktion Kongeriget Danmark Kongeriget Danmark
Hovedkvarter Frederiksholms Kanal 21, 1220 København K
Minister Merete Riisager
Departementschef Jesper Fisker
Underliggende myndigheder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
Styrelsen for It og Læring
Hjemmeside
uvm.dk
Vester Voldgade 123 (den tidligere Postgirobygning)

Undervisningsministeriet (tidligere 2011-2013 Ministeriet for Børn og Undervisning og 2015-2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling) er undervisningsministerens sekretariat og bistår ministeren med ledelsen af regeringsarbejdet.

I 1848 oprettede man Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet (Kultusministeriet), som fungerede frem til 1916, hvor ministeriet blev delt op i et ministerium for kirkeanliggender og tilsvarende et ministerium for undervisning. I dag er der en vis sammenhæng mellem de to ministerier, dels fordi de deler adresse, men også fordi det ofte ses, at den samme person varetager begge ministerposter.

Bl.a. folkeskoler og gymnasier hører under ministeriets ansvarsområde. Universiteterne hører under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Selve ministeriet har i dag kontorer i tre bygninger:

  • Frederiksholms Kanal 21-25
  • Frederiksholms Kanal 26
  • Vester Voldgade 123

Den nuværende undervisningsminister er Merete Riisager.

Institutioner[redigér | redigér wikikode]

Undervisningsministeriet organisation blev senest ændret ved en strukturændring 1. marts 2011. Ministeriet består af ét departement og tre styrelser. Jesper Fisker er departementschef. De tre styrelser er henholdsvis Uddannelsesstyrelsen, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring. Under Uddannelsesstyrelsen hører blandt andet Afdelingen for Uddannelsesstøtte (tidligere Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte).

Ved regeringsskiftet 3. oktober 2011 ændredes navnet til Ministeriet for Børn og Undervisning. Samtidig overførtes sager vedrørende dag-, fritids- og klubtilbud, dansk som andetsprog og nationale mindretal. Ved regeringsrokaden 9. august 2013 ændredes navnet tilbage til Undervisningsministeriet og samtidig overførtes sager om dagtilbud og private pasningsordninger for børn indtil skolestart til Social-, Børne- og Integrationsministeriet.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.