Dawn of the Dead (film fra 2004)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dawn of the Dead
Overblik
Genre Actionfilm,
Zombiefilm,
science fiction-film,
SplatterfilmRediger på Wikidata
Instrueret af Zack SnyderRediger på Wikidata
Produceret af Marc Abraham,
Eric Newman,
Richard P. RubinsteinRediger på Wikidata
Manuskript af George A. Romero,
James GunnRediger på Wikidata
Baseret på Zombie - Rædslernes morgenRediger på Wikidata
Medvirkende Mekhi Phifer,
Zack Snyder,
Tom Savini,
Scott Reiniger,
Sarah Polley,
Laura de Carteret,
Ty Burrell,
Hannah Lochner,
Lindy Booth,
Boyd Banks med flereRediger på Wikidata
Musik af Tyler BatesRediger på Wikidata
Fotografering Matthew F. LeonettiRediger på Wikidata
Klip Niven HowieRediger på Wikidata
Distributør UIP DunaRediger på Wikidata
Udgivelsesdato 10. marts 2004,
15. april 2004 (Tyskland)Rediger på Wikidata
Længde 100 min.Rediger på Wikidata
Oprindelsesland USARediger på Wikidata
Sprog EngelskRediger på Wikidata
Fortsættes i Day of the DeadRediger på Wikidata
Links
på IMDbRediger på Wikidata
på scope.dkRediger på Wikidata
i DFI's filmdatabaseRediger på Wikidata
i SFDbRediger på Wikidata
Dawn of the Deads hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Dawn of the Dead er en amerikansk gyserfilm fra 2004, instrueret af Zack Snyder. Filmen er en genindspillning af George A. Romeros film af samme navn. Meget af filmens handling ligger tæt op af originalen, men der er nogen store forskelle, som for eksempel at virusen starter i denne film, mens i Romeros film havde virusen været der i mange år allerede. Filmen er produceret af Strike Entertainment i samarbejde med New Amsterdam Entertainment, udgivet af Universal Pictures og i hovedrollerne ses Ving Rhames, Sarah Polley and Jake Weber med cameoer fra den originale rolleliste med Ken Foree, Scott Reiniger og Tom Savini.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Ana en sygeplejerske er færdig med sit arbejde på Milwaukee hospital og tager hjem til sin kæreste. Hende og hendes mand Louis har sex og mister nyhedsreportagerne, der snakker om hvad der sker. Efter det lægger de sig. Hun vågner da en zombie kommer ind i huset og bider Louis, på dette tidspunkt lukker hun zombien ud af værelset, hun prøver at hjælpe Louis men efterhånden dør han, men pludselig vågner han op som en zombie og begynder at angribe Ana. Hun bliver jagtet ud af huset og så ser hun hvad, der foregår i nabolaget da hun ser nabolaget blive angrebet af zombier, der angriber folket. Hun går ind i bilen og begynder at køre, mens hun ser kaos rundt omkring i nabolaget. Efter en stund bliver hun angrebet af en mand, der vil ind i bilen. Dette fører til at bilen styrter ind i et træ. Mange timer senere vågner hun op af en politimand, der undrer sig over om hun er en zombie. Efter møder de Andre, Michael og hans russiske kone Luda. Efterhånden kommer de til et indkøbscenter, de tror at alt er sikkert helt til at en zombiene angriber politimanden. Zombien bliver skudt i halsen, som gør at den ikke klarer at fungere. De tager elevatoren op en etage, hvorefter de møder de tre sikkerheds vagter C.J., Bart og Terry, som tager deres våben fra dem for at de får lov til og bo der. De overlevende går op på taget og møder Andy, som ejer en våbenbutik, desværre kan de ikke hjælpe ham fordi mellem ham og dem er der et hav af zombier nede på vejen.

Næste dag kommer der en lastbil med overlevende fra Fort Pastor, der påstår at området er overtaget af zombier og at det er farligt at tage dertil. En af de overlevende er blevet bidt og efterfølgende dør hun og bliver til en zombie, dette gør at de finder ud af hvis man bliver bidt af en af dem bliver man selv til en. De træffer derfor beslutningen om at dræbe Frank, der også er blevet bidt.

Efter en lang tid i indkøbscentret begynder de at løbe tør for mad så de laver en plan om at forlade byen. Dette fører til at de prøver at redde Andy, men desværre bliver han bidt af en zombie. De andre overlevende tager en bus og tager til havnen hvor de tager en båd og sejler derfra. Efter nogle dage kommer de til en ø, der er overtaget af zombier, hvor man ser at de kæmper imod zombiene, men så begynder rulleteksterne, der gør det er et mysterium om de overlever.

Skuespillere[redigér | redigér wikikode]

Specialudgave[redigér | redigér wikikode]

I en specialudgave af filmen er der en ekstra film, hvor man kan se en nyhedsreportage af hvad, der sker i USA og andre lande og hvor hurtigt virusen spreder sig.

Kritik[redigér | redigér wikikode]

I Storbritannien skulle Shaun of the Dead og Dawn of the Dead blive vist i biograffen samme dag, men siden navnene og handlingene på filmene var så lige måtte Shaun of the Dead vente med at blive udgivet i biograferne en uge senere.

Filmen fik god kritik af både anmeldere og fans af den originale Romero-film, og til og med George A. Romero mente at filmen var god. Han sagde blandt andet følgende: «It was better than I expected. [...] The first 15, 20 minutes were terrific, but it sort of lost its reason for being. It was more of a video game. I'm not terrified of things running at me; it's like Space Invaders. There was nothing going on underneath.» Filmen indtjente over 102 millioner dollar verden over og er en af de få zombie-film som har klaret dette. Zack Snyder høstede stor sucsess med denne film.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]