Dawn of the Dead (film fra 2004)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dawn of the Dead
Overblik
Genre Actionfilm,
Zombiefilm,
science fiction-film,
Splatterfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Zack Snyder Rediger på Wikidata
Manuskript af George A. Romero,
James Gunn Rediger på Wikidata
Baseret på Zombie - Rædslernes morgen Rediger på Wikidata
Medvirkende Derek Keurvorst,
Mekhi Phifer,
Zack Snyder,
Tom Savini,
Scott Reiniger,
Sarah Polley,
Laura de Carteret,
Ty Burrell,
Hannah Lochner,
Lindy Booth med flere Rediger på Wikidata
Fotografering Matthew F. Leonetti Rediger på Wikidata
Klip Niven Howie Rediger på Wikidata
Musik af Tyler Bates Rediger på Wikidata
Produceret af Marc Abraham,
Eric Newman,
Richard P. Rubinstein Rediger på Wikidata
Distributør UIP Duna,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 10. marts 2004,
15. april 2004 (Tyskland),
2004 Rediger på Wikidata
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 100 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland USA Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Fortsættes i Day of the Dead Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Dawn of the Dead er en amerikansk gyserfilm fra 2004, instrueret af Zack Snyder. Filmen er en genindspilning af George A. Romeros film af samme navn. Meget af filmens handling ligger tæt op af originalen, men der er nogen store forskelle, som for eksempel at virusen starter i denne film, mens i Romeros film havde virusen været der i mange år allerede. Filmen er produceret af Strike Entertainment i samarbejde med New Amsterdam Entertainment, udgivet af Universal Pictures og i hovedrollerne ses Ving Rhames, Sarah Polley and Jake Weber med cameoer fra den originale rolleliste med Ken Foree, Scott Reiniger og Tom Savini.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Ana en sygeplejerske er færdig med sit arbejde på Milwaukee hospital og tager hjem til sin kæreste. Hende og hendes mand Louis har sex og mister nyhedsreportagerne, som snakker om, hvad der sker. Efter det lægger de sig. Hun vågner, da en zombie kommer ind i huset og bider Louis. På dette tidspunkt lukker hun zombien ud af værelset, og hun prøver at hjælpe Louis, men efterhånden dør han. Pludselig vågner han op som en zombie og begynder at angribe Ana. Hun bliver jagtet ud af huset, og så ser hun, hvad der foregår i nabolaget. Det bliver angrebet af zombier. Hun går ind i sin bil og begynder at køre, mens hun ser kaos rundt omkring i nabolaget. Efter en stund bliver hun angrebet af en mand, som vil ind i bilen. Dette fører til, at bilen styrter ind i et træ. Mange timer senere vågner hun op af en politimand, der undrer sig over, om hun er en zombie. Derefter møder de Andre, Michael og hans russiske kone Luda. Efterfølgende kommer de til et indkøbscenter, hvor de tror, at alt er sikkert helt til, at en zombie angriber politimanden. Zombien bliver skudt i halsen, hvilket gør, at den ikke kan fungere. De tager elevatoren en etage op, hvorefter de møder de tre sikkerhedsvagter C.J., Bart og Terry, som tager deres våben fra dem for, at de får lov til og bo der. De overlevende går op på taget og møder Andy, som ejer en våbenbutik. Desværre kan de ikke hjælpe ham, fordi mellem ham og dem er der et hav af zombier nede på vejen.

Næste dag kommer der en lastbil med overlevende fra Fort Pastor, som påstår, at området er overtaget af zombier, og at det er farligt at tage dertil. En af de overlevende er blevet bidt, og hun dør men bliver til en zombie. Det gør, at de finder ud af, at hvis man bliver bidt af en, bliver man selv til en. De træffer derfor beslutningen om at dræbe Frank, som også er blevet bidt.

Efter en lang tid i indkøbscentret begynder de at løbe tør for mad, så de laver en plan om at forlade byen. Det fører til, at de prøver at redde Andy, men desværre bliver han bidt af en zombie. De andre overlevende stjæler en bus og kører til havnen, hvor de stjæler en båd og sejler derfra. Efter nogle dage kommer de til en ø, der er overtaget af zombier, hvor man ser, at de kæmper imod zombiene, men så begynder rulleteksterne, som gør, at det er et mysterium, om de overlever.

Skuespillere[redigér | rediger kildetekst]

Specialudgave[redigér | rediger kildetekst]

I en specialudgave af filmen er der en ekstra film, hvor man kan se en nyhedsreportage af hvad, der sker i USA og andre lande og hvor hurtigt virusen spreder sig.

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

I Storbritannien skulle Shaun of the Dead og Dawn of the Dead blive vist i biografen samme dag, men siden navnene og handlingerne på filmene var så lige måtte Shaun of the Dead vente med at blive udgivet i biograferne en uge senere.

Filmen fik god kritik af både anmeldere og fans af den originale Romero-film, og til og med George A. Romero mente at filmen var god. Han sagde blandt andet følgende: «It was better than I expected. [...] The first 15, 20 minutes were terrific, but it sort of lost its reason for being. It was more of a video game. I'm not terrified of things running at me; it's like Space Invaders. There was nothing going on underneath.» Filmen indtjente over 102 millioner dollar verden over og er en af de få zombie-film som har klaret dette. Zack Snyder høstede stor succes med denne film.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]