Zombie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
En skyggelagt zombie ved Haiti.

En zombie er et overnaturligt væsen, nemlig en afdød person, genoplivet uden bevidsthed, og enten underkastet den ansvarlige nekromantikers vilje, eller ensporet fokuseret på at spise levende mennesker.

Forskellige zombie-typer[redigér | redigér wikikode]

Fortællinger om zombier stammer oprindeligt fra det caribiske trossystem voodoo, der har afrikanske rødder.

Men i populærkulturen siden 1960'erne kan zombier også opstå af pseudovidenskabelige årsager såsom en virus, giftgas (gerne fremstillet af skruppelløse virksomheder), radioaktivitet osv. Zombier er traditionelt langsomme og gangbesværede, grundet kroppens opløsning, og i en tilstand af forrådnelse, samt mentalt kun i krybdyrsstadiet. Zombier er derfor ikke (eller i en stærkt begrænset omfang) i stand til at have eller vise en kognitiv adfærd, såsom at; tænke, bruge hukommelsen eller have et sprog. Der findes dog undtagelser, som set i f.eks.: The return of the Living Dead, hvor zombierne er i fuld stand til at føre samtaler, løbe og snyde de levende, for at fange dem.

Portrætteringen af zombier har dog ændret sig siden 1960'erne, så de nu bliver fremstillet mere dynamiske. Man bruger i dag ikke kun de langsomme og sløve zombier, og er nu begyndt, i andre film, at fremstille dem som både hurtige og adrætte. Hvilket bliver hyldet af nogen og kritiseret af andre. Nogle mener at det samfundskritiske ryger ud af filmene med løbende zombier.

En zombie er allerede død og kan derfor ikke "dræbes" men kun standses/ødelægges, fx ved at standse aktiviteten i hjernen eller forhindre hjernen i at sende signaler ud til kroppen. En normal tilintetgørelsesmetode i film, bøger og videospil er derfor at skyde dem i hovedet eller at brække deres nakke, dog kan zombien stadig bide, hvis kun nakken er brækket, da hjernen skal ødelægges for at stoppe zombien helt. Zombier er svage, meget mere skrøbelige end mennesker, men de bliver langsomt stærkere. Det kan blandt andet ses i George A. Romeros zombiefilm. Denne hærden af zombiernes styrke bliver populært kaldet "Clay-doe" effekten. Zombierne er som ler, først er det blødt, men bliver hårdere med tiden. En meget udbredt misforståelse i zombiefilm er også, mange tror man skal blive bidt af en zombie for at blive til en zombie, dog har George A. Romero i flere interviews allerede udtrykt, i hans film er alle smittet med virussen. Faktum er man skal bare dø på en eller anden måde – lige meget hvilken, så bliver man til en zombie, så længe, døden ikke involverer ødelæggelse af hjernen. Dette kan også ses i begyndelsen af Diary of the Dead, den sidste nye, Romero film, hvor en familie som er blevet skudt af faderen rejser sig som zombier.

I den klassiske zombiefilm Night of the Living Dead (1968) beskrives problemet med zombierne således: "If you have a gun, shoot 'em in the head. That's a sure way to kill 'em. If you don't, get yourself a club or a torch. Beat 'em or burn 'em. They go up pretty easy." "You always need to be prepared for zombie apocalypse".

Zombiefilm[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Zombiefilm.

Det er ikke altid zombie-film bare drejer sig om rædsel og skræk. Nogle folk som George A. Romero bruger zombiere som metafor, for at vise den virkelige fare. Dette er fx omdrejningspunktet i Night of the Living Dead, hvor zombierne bruges til at vise, hvor dårlig mennesker samarbejder i pressede situationer, og at det er spændinger og splid imellem mennesker som faktisk forårsager drabene frem for zombierne. Mennesker er en større trussel mod dem selv end zombierne er.

Danske zombiebøger[redigér | redigér wikikode]

Zombier i videospil[redigér | redigér wikikode]

Zombier er tit med i skydespil- og rpg-genren, hvor man skal skyde dem før de æder en. I spil som Resident Evil er det effekten af et biologisk våben, skabt af et multinationalt firma, som vækker de døde og får den til at genopstå som zombier (Citat: "The death is breathing"). Også i TimeSplitters trilogien medvirker zombier aktivt. I dette spil medvirker de i mange forskellige roller. For eksempel er de i 2eren skabt af forurening men i 3eren skabt af en gal videnskabsmand. I TimeSplitters serien kunne man dræbe en zombie ved at skyde dens hoved af. I spil er Zombier næsten altid kannibaler som både æder mennesker, dyr og andre zombier. I andre spil, såsom Left 4 Dead, og Dead Island er zombier selve omdrejningspunktet, for både fjender og historien og ikke "bare" en type af fjender blandt mange.

Eksempler på computerspil med zombier[redigér | redigér wikikode]

Eksempler på computerspil med zombier som omdrejningspunkt[redigér | redigér wikikode]

Zombier i musik[redigér | redigér wikikode]

Zombier optræder også i horror rock, eksempelvis i en sang som Wednesday 13s I Walked With A Zombie (2005) samt i nævnte bands påklædning, hvor man ser en klar inspiration fra zombiespil og -film.

Ligeledes er der klare referencer til zombiefilmen Dawn of the Dead (1978) i My Chemical Romances sang Early Sunsets over Monroeville (2002).

Litteratur / kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

PseudovidenskabStub
Denne artikel om pseudovidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.