Den Bibliometriske Forskningsindikator

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Den danska Bibliometriske Forskningsindikator (Danish Bibliometric Research Indicator, forkortet BFI) er en bibliometrisk metode til at måle den danske produktion af forskningspublikationer. En publikation udløser point i BFI-systemet hvis den er udgivet i et godkendt tidsskrift (en såkaldt "kanal"), defineret ved at kanalen er optaget på en positiv-liste. For at blive optaget på positiv-listen skal kanalen (blandt andet) anvende anonyme fagfæller til at vurdere og godkende publikationens kvalitet, den såkaldte fagfællebedømmelse (peer-review).

Fordeling af midler til universiteterne – den såkaldte performancebaserede finansieringsmodel – baseres på universiteternes BFI-niveau.

Internationale videnskabelige tidsskrifter og serier niveauinddeles på BFI-niveau 1 (normalt), 2 (højt) og et valgfrit BFI-niveau 3 (excellent). Forlag niveauinddeles på BFI-niveau 1 (normalt) og 2 (højt niveau).

Den nordiske liste[redigér | redigér wikikode]

En lignende norsk liste CRIStin (no), med videnskabelige niveauer af udgivelseskanaler, er offentliggjort af Norsk senter for forskningsdata (no) (NSD).[1]

Siden 2015 har de nordiske lande samarbejdet om at udvikle et fælles register over autoriserede forskningspublikationskanaler med bibliografiske data om tidsskrifter, serier og forlag. NSD - Norsk Center for Forskningsdata, har koordineret den tekniske udvikling. Den nordiske liste består af et bibliografisk datasæt på de publikationskanaler, der er anført i hver lands nationale database. De nationale lister er teknisk forbundet, hvilket giver alle landene en fælles kilde til information, der er ønskelig ud fra ressourceeffektivitet og som et værktøj for landene uden en liste. Listen giver mere information ved at opdatere de bibliografiske data i de nationale databaser og letter en oversigt over forskningsresultater i de nordiske lande.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ https://dbh.nsd.uib.no/publiseringskanaler/Forside
  2. ^ Nordic list 2018-05-16 update NSD.UIB.NO
SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.