Haag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Den Haag)
Spring til navigation Spring til søgning
Haag
Haags byvåben Haags byflag
Den Haag wapen.svg Flag of The Hague.svg
The Hague Montage 2021.png
Overblik
Land Nederlandene Nederlandene
Borgmester Jan van Zanen Rediger på Wikidata
Provins Zuid-Holland Zuid-Holland
Grundlagt 1200-tallet Rediger på Wikidata
Postnr. 2491–2599 Rediger på Wikidata
Telefonkode 070 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 537.833 (2019)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 98,1 km²
 - Befolkningstæthed 5.481 pr. km²
Andet
Tidszone Centraleuropæisk tid Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 1 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.denhaag.nl
Oversigtskort

Haag (nederlandsk: Den Haag, officielt 's-Gravenhage) er residens- og regeringsby i Nederlandene, hvor Amsterdam er hovedstad. Haag, der ligger i provinsen Zuid-Holland, har 510.000 indbyggere, med forstæderne 705.000, og er dermed landets tredjestørste by.

Byen er et administrativt og kulturelt centrum og huser det nederlandske parlamentets to kamre: Eerste Kamer (″første kammer"), eller Senat og Tweede Kamer ("andet kammer"). Den nederlandske konge, Willem-Alexander, har sit sæde i Haag. Alle udenlandske ambassader og statlige ministerier, samt højesteret, findes i byen.

Byen er hjemsted for Den Internationale Domstol, Europol og andre folkeretslige organer samt en lang række kendte bygninger som Mauritshuis (Rembrandtsamling), Fredspaladset (bygget 1907-1913) samt miniaturebyen Madurodam.

Haag er også hjemsted for en lang række uddannelsesinstitutioner, herunder Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden (Haag), Haagsche Academie voor Internationaal Recht og Clingendael.

I et større bygningskompleks ved hovedbanegården ligger kulturinstitutionerne Nederlandenes Institut for Kunsthistorie og Nationaal Archief (nationalarkiverne) som naboer til Nederlands Letterkundig Museum (litteraturmuseum), Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Nederlands Muziek Instituut og Koninklijke Bibliotheek (Hollands kgl. Bibliotek).

Verdens største containerterminaloperatør, APM Terminals, har hovedkvarter i Haag. I samme bygning har Damco (det tidligere Maersk Logistics), som også er inden for A.P. Møller-konglomeratet, sit hovedkvarter.

Kildeangivelser[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
HollandSpire
Denne artikel om nederlandsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi