Flevoland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Flevoland
Flevolands flag Flevolands våbenskjold
Flevolandflag.svg Flevoland wapen.svg
Flevoland in the Netherlands.svg
Placering af Flevoland
Overblik
Land: Holland Holland
Kongens Kommissær Leen Verbeek (PvdA)
Hovedstaden: Lelystad
Demografi
Provins: 407.905 (2016)
 - Areal: 2.412 km²
 - Befolkningstæthed: 285 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Højde m.o.h.: 0 m
Hjemmeside: www.flevoland.nl

Flevoland er en nederlandsk provins, beliggende i den centrale del af Nederlandene.

Flevoland grænser op til Overijssel og Gelderland mod øst, Utrecht mod syd, Noord-Holland mod vest og Friesland mod nord. Flevoland har et samlet areal på 2.412 km2, hvoraf 994 km2 udgøres af vand. Provinsen har godt 407.905 indbyggere (2016).

Flevoland har kun været beboet i omkring 70 år. Provinsen består primært af indvundne områder fra den tidligere Zuiderzee, der blev inddæmmet i løbet af 1950'erne og 1960'erne.[1] Flevoland har været en officiel nederlandsk provins siden 1986, hvor de to adskilte koge (nederlandsk: polder) Flevopolder og Noordostpolder blev slået sammen i en provinsenhed.  

Flevolands provinshovedstad hedder Lelystad, hvor den lokale provinsadministration holder til. Provinsens største by er Almere. Kongens kommissær (nederlandsk: Commissaris van de Koning) i Flevoland er Leen Verbeek. Folkepartiet for Frihed og Demokrati (VVD) er det største parti i provinsrådet, mens Frihedspartiet (PVV) og Kristendemokratisk Appel (CDA) er det henholdsvis andet og tredje største parti.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Flevoland er opkaldt efter den store sø Lacus Flevo, der ifølge romerske kilder lå syd for den senere Zuiderzee.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Efter en stor oversvømmelse i 1916, bekendtgjorde den nederlandske regering at den store Zuiderzee skulle lukkes og inddæmmes, og opførelsen af Zuiderzeeanlægget blev iværksat. I 1932 åbnede dæmningen Afsluitdijk, der adskilte Zuiderzee fra Nordsøen. Zuiderzee blev efterfølgende kaldt IJsselmeer.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Flevoland ligger i den centrale del af Nederlandene. Den grænser op til provinsen Friesland i nord, Noord-Holland i vest og Utrecht i syd. I øst grænser Flevoland op til provinserne Overijssel og Gelderland.

Flevoland er Nederlandenes tiende største provins. Den har et samlet areal på 2.412 km2, hvoraf 994 km2 udgøres af vand.

Kort over Flevoland, 2018.

Kommuner[redigér | redigér wikikode]

Provinsen består af 6 kommuner:

  1. Almere
  2. Dronten
  3. Lelystad
  4. Noordoostpolder
  5. Urk
  6. Zeewolde

GemeentenFlevolandNrs.png

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Flevoland har et indbyggertal på 407.905 (2016) og en befolkningstæthed på 285 pr. km2. Det er Nederlandenes næstmindste provins målt på antal indbyggere. Flevoland har desuden Nederlandenes femte laveste befolkningstæthed. Kun Zeeland har færre indbyggere. Almere er provinsens folkerigeste kommune.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Kongens kommisær i Flevoland, Leen Verbeek.

Provinsrådet i Flevoland (nederlandsk: Staten van Flevoland) består af 41 medlemmer med kongens kommissær i spidsen. Den nuværende kommissær er Leen Varbeek fra Arbejderpartiet (PvdA). Flevolands provinsråd vælges af Flevolands indbyggere, mens kommissæren udpeges af kongen og den nederlandske regering. VVD er med 7 sæder det største parti i provinsrådet. Den daglige ledelse varetages af en lille styrelse (nederlandsk: Gedeputeerde Staten), hvis medlemmer (nederlandsk: gedeputeerden) kan sammenlignes med ministrene i en regering. Styrelsen ledes af kommissæren.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ How It Works: Science and Technology. New York: Marshall Cavendish, 2003. S. 1208. ISBN 0761473238.

Koordinater: 52°30′N 5°42′Ø / 52.5°N 5.7°Ø / 52.5; 5.7