Den lyserøde panter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Den lyserøde panter er fællesbetegnelsen for en række filmkomedier af Blake Edwards med Peter Sellers i hovedrollen som den klodsede franske "Inspector Jacques Clouseau". Interessant nok er "Den lyserøde panter", som i filmene er navnet på en kæmpestor diamant, ikke med i alle filmene i serien. På grund af den første films succes og populariteten af Clouseau-figuren, blev der lavet flere film med de vigtigste figurer, som så (de fleste) blev forbundet med den første film via navnet.

Den sidste i serien med Peter Sellers, På sporet af den lyserøde panter, er indspillet efter hans død. Hans medvirken i filmen skyldes tidligere indspillede scener, der ikke har været brugt i de andre film. Sellers' enke var utilfreds med brugen af Sellers-materialet og vandt en retssag herom mod filmselskabet.

Der er lavet en række film under betegnelsen "Den lyserøde panter", men ikke alle er af Edwards og med Sellers i hovedrollen. Ligeledes blev der ud fra filmenes indledende tegnefilmssekvenser lavet en egentlig tegnefilmserie med dette navn, hvor hovedfiguren er en lyserød panter. Blake Edwards var også ophavsmand til denne serie.

Henry Mancini er ophavsmand til musikken i såvel Sellers- som tegnefilmserien.

Rolleliste[redigér | redigér wikikode]

Personer, der går igen i flere lyserøde panter-film:

Filmene[redigér | redigér wikikode]

Peter Sellers serien[redigér | redigér wikikode]

Andre Edwards-film[redigér | redigér wikikode]

Disse er ikke udsendt i Danmark og derfor angivet med engelsk titel.

Øvrige film[redigér | redigér wikikode]