David Niven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
David Niven (1973)

David Niven (1. marts 191029. juli 1983) var en engelsk skuespiller, der lige så vel spillede førsteelsker som snarrådig actionhelt. Hans varemærke var den elegante charmør gennem næsten 50 år i filmbranchen og et utal af roller.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Fødenavn: James David Graham Niven. Hans far var løjtnant i British Army, men faldt ved Gallipoli i 1915. Niven fulgte i sin fars fodspor og gik ind i hæren, hvor han endte med rang af sekondløjtnant.

Han opgav dog snart sin officersbestalling, og derefter blev han først statist i Hollywood i 1930'erne, men hurtigt steg han i graderne til mere betydningsfulde roller. Under 2. verdenskrig meldte han sig frivilligt til tjeneste, og det blev derfor kun til to film i den periode. Men efter krigen fortsatte han, hvor han havde sluppet, og blandt hans store successer kan nævnes rollen som "Phileas Fogg" i en indspilning af Jorden rundt i 80 dage, sprængstofekspert i Navarones kanoner og "Sir Charles Litton", tyv, i Den lyserøde panter.

Niven skrev sine erindringer i to bøger: Månen er en ballon og Bring on the empty horses og romanen Pandoras æske, der udkom på dansk i 1982.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Niven har blandt andet spillet med i følgende film:

Priser og hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Priser
Foregående:
Alec Guinness
for Broen over floden Kwai
Oscar for bedste mandlige hovedrolle
1958
for Seperate Tables
Efterfølgende:
Charlton Heston
for Ben-Hur