Den russiske befrielseshær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den russiske Befrielseshær
tysk: Russische Befreiungsarmee
russisk: Русская освободительная армия
Bundesarchiv Bild 183-N0301-503, General Wlassow mit Soldaten der ROA.jpg
General Vlasov og soldater fra ROA
Troskab Nazi-Tyskland Nazi-Tyskland
Komiteen til befrielsen af folkene i Rusland[1]

Den russiske Befrielseshær (russisk: Русская освободительная армия, tr. Russkaja osvoboditelnaja armija, forkortet med kyrillisk skrift som РОА, på latinsk skrift som ROA, også kendt som Vlasovs hær) var en gruppe af overvejende russiske styrker, der kæmpede under tysk kommando under Anden Verdenskrig. Hæren blev ledet af Andrej Vlasov, en afhoppergeneral fra den Røde Hær, og medlemmer af hæren bliver ofte omtalt som Vlasovtsy (russisk: Власовцы). I 1944 blev styrken kendt som Komiteen til befrielsen af folkene i Ruslands væbnede styrker (russisk: Вооружённые силы Комитета освобождения народов России, ВС КОНР, latiniseret VS-KONR).

Andrej Vlasov prøvede at forene russerne imod kommunismen og den sovjetiske leder Joseph Stalin med det mål at kæmpe på Nazitysklands side for at befri Rusland. De frivillige var hovedsageligt sovjetiske krigsfanger, men indbefattede også russiske emigranter (hvoraf nogle var veteraner fra den antikommunistiske hvide hær fra Den Russiske Borgerkrig). Den 14. november 1944 blev hæren officielt omdøbt til de væbnede styrker i Udvalget for befrielsen af folkene i Rusland, med KONR som hærens politiske organ. Den 28. januar 1945 blev det officielt erklæret, at de russiske divisioner ikke længere var en del af den tyske hær, men ville direkte være under ledelse af KONR.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jurado, Carlos (1983). Foreign Volunteers of the Wehrmacht 1941-45. Osprey Publishing. s. 28. ISBN 0-85045-524-3. 

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

2. verdenkrigSpire
Denne artikel om 2. verdenskrig er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump