Modulus 11

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Modulus 11 er en metode til at danne et kontrolciffer, der kan tilføjes et tal, således at en maskine (f.eks. en computer) kan kontrollere tallet for skrivefejl. Modulus 11 er brugt i det danske personnummer, men i 2007 indførte man personnumre, der ikke overholder modulus 11-testen på grund af mangel på ledige personnumre på visse fødselsdatoer. Testen kan altså ikke bruges i dag.

Modulus 11 kan også bruges på andet end personnumre. F.eks. bliver CVR-numre valideret på denne måde.

Beregning af modulus 11[redigér | redigér wikikode]

Princippet i modulus 11-tjekket er det samme for andre identifikationsnumre. Ved fastlæggelse af vægtene starter man altid med tallet yderst til højre, der får vægten 1, hvorefter man går mod venstre og samtidig øger vægten med én for hver gang. Efter vægten 7 starter man forfra med 2.

Produkterne af de enkelte multiplikationer lægges sammen og divideres med 11. Går divisionen op, skal kontrolcifferet være 0, ellers er 11 minus resten det sidste ciffer i personnummeret, kontrolcifferet. Hvis resten er 1, bliver kontrolciffer 10, altså to cifre og det pågældende personnummer kan ikke benyttes.

Kontrollen fanger ikke alle fejl i et personnummer. Hvis der er flere indtastningsfejl i et nummer, kan disse ophæve hinanden.

Se også[redigér | redigér wikikode]