Det Syriske Nationalråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Medlemmer af Det Syriske Nationalråd under den første kongres i Tunis den 19. december 2011. I midten ses Dr. Burhan Ghalioun, rådets præsident, og på hans højre side ses Haitham al-Maleh, der repræsenterer rådets udøvende gren.

Det syriske nationalråd (arabisk: المجلس الوطني السوري, al-Majlis al-Waṭanī as-Sūri, fransk: Conseil national syrien) også kendt som SNC,[1][2] the Syrian National Transitional Council,[3] eller The National Council of Syria, er en koalition af syriske modstandsgrupper, som har adresse i Istanbul.

Rådet blev dannet som en sammenslutning af den syriske opposition i 2011 under borgerkrigen i Syrien vendt mod Bashar al-Assads regering.[4] Efter at det var dannet, bad rådet selv om international anerkendelse, men afviste at have noget ønske om at spille rollen som eksilregering.[5] Det ændrede dog holdning nogle få måneder senere, da volden i Syrien blev stadigt mere intens.[6][7][8] Det syriske nationalråd søger at bringe en ende på Bashar al-Assads styre og at skabe en moderne, demokratisk stat. SNCs Nationale Charter nævner menneskerettigheder, uafhængige domstole, pressefrihed, demokrati og politisk pluralisme som sine styrende principper.[9] SNC har forbindelser til Den Frie Syriske Hær, en halvmilitær enhed, som er delvist sammensat af deserteret personel fra regeringshæren, og som har været aktiv under borgerkrigen.

I november 2012 gik rådet ind på at samles med adskillige oppositionsgrupper, som dannede Den syriske nationale koalition. SNC har 22 af de 60 pladser i denne koalition[10][11][12]. Den 20. januar 2014 meddelte Rådet, at det ville forlade Den syriske nationale koalition, fordi koalitionen i forhandlingerne ville gå væk fra sin oprindelige holdning om "ikke at indlede forhandlinger", indtil præsident Assad forlod embedet.[13]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Officiel hjemmeside