Dian Fossey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dian Fossey
Personlig information
Født 16. januar 1932Rediger på Wikidata
San FranciscoRediger på Wikidata
Død ca. 26. december 1985 (53 år)
Karisoke Research CenterRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted San José State University,
Darwin CollegeRediger på Wikidata
Akademisk grad doktorgradRediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetsakademiker, Primatolog, Etolog, zoolog, forfatter, antropolog, videnskabsmandRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dian Fossey (født 16. januar 1932 nær San Francisco, Californien, død ca. 26. december 1985 nær Karisoke Research Center i Rwanda) var en amerikansk etnolog og primatolog.

Hun interesserede sig for gorillaer, specielt bjerggorillaer, og studerede dem dagligt i Rwandas bjergskovene i tilknytning til Karisoke Research Center, et forskningscenter hun oprettede i Volcanoes National Park i 1967.

Dian Fossey var i sit arbejde inspireret meget af palæontologen Louis Leakey og hendes arbejde minder på mange områder om Jane Goodalls arbejde med chimpanser.

Hun blev fundet myrdet 53 år gammel i sit telt i Virunga-området nær Ruhengeri i Rwanda i 1985. Mordet har været omgærdet af megen mystik, men indikationer tyder på at mordet blev planlagt af Protais Zigiranyirazo[Kilde mangler], tidligere guvernør i Ruhengeri, og kendt for at have etableret de dødspatruljer, som deltog i drabene på over 800.000 rwandere omkring 1994.

Hendes bog Gorillas in the Mist (fra 1983) er en beskrivelse af såvel hendes videnskabelige arbejde som af de dele af hendes personlige livsforløb, som førte hende til studierne af gorillaer i Afrika. Dele af bogen er senere filmatiseret i filmen af samme navn (og på dansk Gorillaer i disen) fra 1988 med Sigourney Weaver i rollen som Dian Fossey.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]