Gorilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gorilla (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Gorilla)
  Gorilla ?
Vestlig lavlandsgorilla
Videnskabelig klassifikation
Rige: Dyr (Animalia)
Række: Chordater (Chordata)
Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Primater (Primates)
Familie: Menneskeaber (Hominidae)
Slægt: Gorilla
Gorillaens udbredelse
Gorillaens udbredelse
Seksuelle dimorphism af kraniet

Gorillaer (Gorilla) er store menneskeaber, og samtidigt de største af primaterne. De er planteædere, og bebor skovene i det centrale Afrika.

Hannerne bliver mellem 1,65 m og 1,75 m høje og vejer mellem 140 kg og 165 kg. Hunnerne vejer omkring det halve af hannerne.

Hunnerne er drægtige i 8½ måned. Der går normalt 3-4 år mellem fødslerne. De spæde gorillaer bliver hos moderen i 3-4 år. Hunnen bliver kønsmoden i 10-12 års alderen, hannen i 11-13 års alderen. Gorillaer lever mellem 30 og 50 år.

Gorillaen er en truet art og har været mål for krybskytter i lang tid.

En gorillaflok ledes af en såkaldt silverback (sølvryg), en stærk han, normalt over 12 år gammel. Silverbacken leder typisk en flok på mellem 5-30 gorillaer og træffer beslutninger omkring sikkerhed, fødesteder o.lign.

Forskere bliver hele tiden bedre til at fastslå slægtskabet mellem forskellige gorillapopulationer bl.a. gennem genteknologi. Den nyeste forskning lister to anerkendte arter med fire underarter.

Gorilla gorilla, Vest-gorilla

Gorilla beringei, Øst-gorilla

Genteknologi viser også at gorillaen og mennesket er nært beslægtet. Menneskeabernes og menneskets genom er på omkring 20.000 gener, og forskellen mellem generne er ganske lille. Ny dansk forskning viser at gorillaens gener er 98%, chimpansens er 99% og orangutangens er 97% de samme som menneskets gener.[1]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: