Differensforstærker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Differensforstærker symbol
De inverterende og ikke-inverterende input er vist med "−" og "+" symbolerne (respektiv) placeret i forstærker trekanten. Vs+ og Vs− er forsyningsspændingerne; de er ofte udeladt fra diagrammet for overskuelighedens skyld, men er selvfølgelig nødvendig i det rigtige kredsløb.

En differensforstærker eller differentialforstærker er en type elektronisk forstærker som forstærker forskellen mellem to spændinger men som undertrykker output, når de to spændinger er ens.

Teori[redigér | rediger kildetekst]

Mange elektroniske enheder anvender internt differensforstærker. Output fra en ideel differensforstærker er givet ved:

Hvor og er input spændinger og er den differentielle forstærkning.
I praksis er forstærkningen ikke eksakt ens for de input. Det betyder, for eksempel, at hvis og er ens, vil output ikke være nul, sådan som det ville være i det ideelle tilfælde. En mere realistisk udtryk for output af en differensforstærker indeholder derfor et yderligere led.

er kaldet common-mode forstærkningen af forstærkeren.
Da differensforstærkere ofte anvendes til at nulle støj eller bias-spændinger som kan forekomme på begge input, er en lav common-mode forstærkning ønsket.

Common-mode rejection ratio (CMRR) er typisk defineret som forholdet mellem differential-mode forstærkningen og common-mode forstærkningen, hvilket indikerer hvor god forstærkeren er til udbalancere spændinger som er tilstede på begge input. Common-mode rejection ratio er defineret som:

In en perfekt symmetrisk differensforstærker er nul og CMRR er uendelig. Bemærk at en differensforstærker er en mere generel form for forstærker end en med kun en enkelt input; hvis en af input på en differensforstærker jordes, fås en enkelt-input forstærker.

Andre differensforstærkere[redigér | rediger kildetekst]

Op-amp differentialforstærker.

En operationsforstærker eller op-amp er en differensforstærker med en meget høj differential-mode forstærkning, meget høj input-impedanser, og en lav output-impedans. Ved at anvende negativ tilbagekobling kan en op-amp differensforstærker bygges med forudsigelig og stabil forstærkning.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]