Dimitris Christofias

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dimitris Christofias

Dimitris Christofias (født 29. august 1946 I byen Dhikomo) er en cypriotisk politiker, der var Cyperns præsident fra 2008 til 2013. Han er medlem af Det progressive arbejderparti (AKEL), som er et kommunistisk, Marxistisk-Leninistisk parti i Cypern.

Han vandt præsidentvalget, i 2008, i anden runde af afstemningen. Gennem hele valgkampen, lovede han at genstarte forhandlinger med tyrkisk-cyprioterne med henblik på at finde en løsning på Cypern konflikten og genforene øen. Han har også støttet lukningen af britiske militærbaser på Cypern.

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Christofias blev tidligt i sin ungdom interesseret i venstreorienteret politik, og var som ung medlem af Det progressive arbejderparti's ungdomsfront.

Han levede i en arbejderfamilie, og hans forældre arbejdede hårdt for at få mad på bordet.

I en alder af 14, blev han medlem af "progressive skoleelvers organisation", og i en alder af 18, blev han medlem af AKEL's Forenede Demokratiske ungdomsorganisation.

Anledning til lokal ledelse[redigér | redigér wikikode]

Dimitris Christofias blev valgt til medlem af Repræsentanternes Hus for første gang i 1991 og blev genvalgt i de efterfølgende parlamentsvalg fra 1996 – 2001. Den 7 juni 2001 blev han valgt til formand for Repræsentanternes Hus. Han blev genvalgt som formand for Repræsentanternes Hus i 2006. I hans funktion som generalsekretær for C.C. AKEL og formand for Repræsentanternes Hus, blev han medlem af Det Nationale Råd.

Han var også formand for det udøvende udvalg af Cypern-Gruppen til Interparlamentariske Union (IPU) og på Cypern Branch of the Commonwealth Parlamentariske Selskabs (CPA).

Valget I 2008[redigér | redigér wikikode]

Ved den første runde af det cypriotiske præsidentvalg 2008, der blev afholdt den 17. februar, var der et tæt resultat mellem de tre førende kandidater: Christofias, Ioannis Kasoulides, og den etablerede Tassos Papadopoulos; Christofias endte med at vinde valget med 53,37% af stemmerne. [1] Efter sin succes lovede han at genoptage forhandlingerne for at finde en løsning for genforening af øen. I behandlingen af en jublende folkemængde som viftede med cypriotiske og Che Guevara flag i Cyperns hovedstad "Nicosia's" gader, sagde den nyvalgte præsident, at han så frem til "væsentlige samarbejde til gavn for begge samfund." [2] "I morgen, begynder en ny dag. Vi vil se mange problemer foran os. Fra og med i morgen, forener vi vores kræfter … Til at opnå en genforening af vores land, "[3]


Lothar Bisky, formand for part af den Europæiske venstre fløj, sagde i et budskab om lykønskning: "Succesen med Dimitris Christofias er et håb for den arbejdende befolkning i Cypern og et vigtigt skridt hen imod en fredelig løsning på Cypern-problemet. Og det er også en stor opmuntring for venstrefløjen i Europa ". [4] Robert Griffiths, generalsekretær i Kommunistiske Parti Storbritannien, sagde: "Dette resultat er af afgørende betydning for fremtiden for alle de arbejdere i Cypern. "[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ ((cite nyheder | udgiver = cypriotiske regering | url = http://www.ekloges.gov.cy/index.aspx?ci=en-GB%7Ctitle=Presidential Valg 2008: Run-off Valg: Officielle resultater | Dato = 2008-02-24 | accessdate = 2008-02 -- 24))
  2. ^ ((cite nyheder | udgiver = CNN | url = http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/02/24/cyprus.election.ap/index.html%7Ctitle=Christofias vundne Cypern formandskabet | date = 2008-02-24 | accessdate = 2008-02-25))
  3. ^ http://www.usatoday.com/news/world/2008-02-24-cyprus-elections_N.htm USA Today" Christofias vinder Cypern præsidentvalget "den 25 februar 2008
  4. ^ -home/artikel/congratulations-dimitris-christofias-president-of-the-republic-of-cyprus "Tillykke! Dimitris Christofias: Formand for Republikken Cypern", part af den europæiske Venstre, 24 februar 2008
  5. ^ " kommunistiske Vinder Cypriotiske præsidentvalget ", Kommunistiske Parti Storbritannien, 25 februar 2008

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]