Dimmu Borgir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dimmu Borgir
DimmuBorgirTuska2005.jpg
Dimmu Borgir på Tuska Open Air Metal Festival, 2005.
Information
Oprindelse Oslo, Norge
Genre Melodisk black metal
Symfonisk black metal
Aktive år 1993 –
Pladeselskab No Colours
Cacophonous
Hammerheart
Century Media
Nuclear Blast
Associeret med Old Man's Child
Medlemmer Shagrath
Silenoz
Mustis
Galder
ICS Vortex
Hellhammer
Tidligere medlemmer Stian Aarstad
Kenneth Åkesson
Brynjard Tristan
Stian Arnesen
Jamie Stinson
Nicholas Barker
Eksterne henvisninger
www.dimmu-borgir.com

Dimmu Borgir er et norsk symfonisk black metal-band dannet i 1993. Navnet betyder mørkt slot/fæstningislandsk.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Dimmu Borgir startede som et melodisk sortmetal band i 1993. Bandet, dannet af Shagrath, Silenoz og Tjodalv, udgav i 1994 EPen Inn I Evighetens Mørke. Denne EP blev udsolgt på få uger, og bandet udgav ikke længe efter fuld længde albummet For All Tid, der indeholdte musikalske bidrag fra medlemmer af Dødheimsgard og Ved Buens Ende.

Det indledende line-up bestod af Shagrath på trommer, Tjodalv på guitar og Silenoz som vokalist, men dette ændredes før udgivelsen af StormblåstCacophonous Records i 1996. Stormblåst opnåede stor popularitet blandt mange melodisk sortmetal fans, og er ofte set som et højdepunkt i bandets karriere. Det er også bandets sidste album skrivet og sunget udelukkende på norsk.

Efter Stormblåst tog Dimmu Borgirs line-up en skarp drejning. Keyboard spiller Stian Aarstad forlod bandet for at tjene det norske militær, og kunne derfor ikke deltage i indspilningen af Devil's Path i 1996. Periode var også præget af, at basist Brynjard Tristan forlod bandet og Nagash blev optaget. Stian Aarstad vendte tilbage til indspilningen af Enthrone Darkness Triumphant i 1997. På tournéen for at promovere albummet havde han svært ved at komme når bandet øvede og spillede koncert, og blev efterfølgende fyret.

Enthrone Darkness Triumphant var en stor succes for bandet, og var deres første udgivelse på Nuclear Blast, et kendt tysk pladeselskab. Albummet blev inspillet i studiet Abyss Studio, ejet af Hypocrisys frontfigur Peter Tägtgren.

Efter tournéen for Enthrone Darkness Triumphant rekruterede bandet medlemmerne Mustis på keyboard og Astennu på 2. guitar, og dermed lade Shagrath koncentrere sig om vokalerne.

Dimmu Borgirs efterfølgende albums Spiritual Black Dimensions i 1999 og Puritanical Euphoric Misanthropia i 2001 blev begge mødt med kritik.

På trods af albummet jævnligt blev spillet på MTV2 og Fuse TV, gav bandet udtryk for ikke at være kommercielt orienterede, men bare ville nå ud til et større publikum. I 2003 udnyttede bandet de finansielle fordele ved at være på et større pladeselskab til at inspille albummet Death Cult Armageddon. Dele af albummet blev indspillet med Prags Filharmoniske Orkester for at fremme de klassiske elementer der altid har kendtetegnet bandet.

I 2004 var bandet hovednavn på Ozzfest.

I 2005 genindspillede bandet Stormblåst albummet med Hellhammer fra Mayhem som trommeslager.

I 2009 forlod Simen "ICS Vortex" Hestnæs og Mustis bandet. Mustis forlod bandet da han ikke følte at hans sangskrivning ikke blev krediteret tilstrækkeligt, dette meddelte han på sin egen myspace side. De resterende medlemmer kom dog med helt andre begrundelser i et nyhedsbrev på Dimmu borgirs officielle myspace side. De søger nu nye medlemmer til at erstatte de to, for så at færdiggøre arbejdet på et nyt album.[kilde mangler]

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Studiealbum[redigér | rediger kildetekst]

Ep'er[redigér | rediger kildetekst]

Splitalbum[redigér | rediger kildetekst]

Opsamlingsalbum[redigér | rediger kildetekst]

Videoer og dvd'er[redigér | rediger kildetekst]

Singler[redigér | rediger kildetekst]

Demoer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MusikgruppeSpire
Denne artikel om en norsk musikgruppe er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.