Diptykon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 11. maj 2014, 12:34 af PHansen (diskussion | bidrag) PHansen (diskussion | bidrag) (+ kilden og lille udvidelse)
Diptykon malet af Jan Gossaert, 1517 – Venstre: Portræt af Jean Carondelet (1469-1544) – Højre: Jomfru og barn

Et diptykon eller diptychon (gr. di 'to' + 'foldet sammen') er en tavle med to voksbelagte blade, der kan klappes sammen så rammerne hindrer vokspladerne i at berøre hinanden. De var i almindelig brug i oldtiden. Med en griffel ridsede man bogstaver i vokset. I kirken plejede man på diptykon at optegne levende og afdøde personer, for hvem der skulle bedes. Blev navnet på et menighedsmedlem slettet af kirkens diptykon, betød det at vedkommende var udstødt af samfundet.

Tavlerne var først af træ, senere ofte af elfenben, sølv eller guld og med indlagte ædelstene, ofte af stor kunstværdi. Brugen af diptykon har holdt sig i den græske og armenske kirke, hvorimod den i 12. århundrede hørte op i den vesterlandske kirke. Ordet diptykon bruges også om de i 15.-16. århundrede hyppigt brugte alterbilleder med to bevægelige fløje, der kan dække for midterpartiet.

Ved triptykon og polyptykon har man tre eller flere blade eller plader der kan foldes sammen.

Se også

Kilde

Litteratur

  • Nordisk Leksikon for Bogvæsen, bind 1, side 250, af rigsbibliotikar Palle Birkelund

Eksterne henvisninger


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.