Diskussion:Amfibol

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jerntveilte, kiselsur, lerjord (i mineraler), kiselsyre, atmosfærilier… er over halvtreds år gamle termer. --Med venlig hilsen Necessary Evil 28. apr 2010, 16:40 (CEST)

det hed de nu i min skoletid (indrømmet, jeg er over 50), men jeg foretrækker disse udtryk frem for nyere, da de fortsat er GODT DANSK.--Rmir2 28. apr 2010, 18:36 (CEST)
Jeg håber at det er ironisk ment. --Med venlig hilsen Necessary Evil 28. apr 2010, 18:54 (CEST)

Ikke det mindste. Eksempel: "jerntveilte" siger nøjagtigt sammensætningen af dette molekyle. Jeg husker meget vel datidens drøftelse af brugen af udtryk som "kultveilte", "kuldioxid" og "carbondioxid" for nu at tage et mere kendt eksempel. Det første er dansk, det andet er en hybrid (hverken det ene eller det andet), det tredie kan Maren i Kæret og ganske mange andre mennesker ikke forstå en brik af. Elementært, min unge ven! Kiselsur og kiselsyre: forleddet "kisel" (indført fra tysk og vist brugt siden middelalderen) angiver forekomst af kvarts eller med andre ord: tilstedeværelse af en siliciumforbindelse. Se, dette er kemi for almindelige mennesker, ikke for kemikere, ikke sandt? Tænk dog på H. C. Ørsteds sprogforbedringer! Men hvis der er forslag til bedre og lige let forståelige udtryksformer, er jeg da rede til at tage det til efterretning.--Rmir2 28. apr 2010, 20:35 (CEST)

Nej, jerntveilte skulle være FeO2, eftersom tve betyder to, og ilte er det gamle ord for oxid, men denne forbindelse eksisterer ikke, og jerntveilte betyder da også Fe2O3 (Jern(III)oxid) også kaldet hematit. Kultveilte er vel også lidt underlig eftersom "kul" ikke er navnet på grundstoffet men et mineral/bjergart. Og egentlig tror jeg at Maren Kæret ville have nemmere ved at forstå udtrykket CO2 og/eller kuldioxid eftersom dette er udtrykkene der benyttes i aviser og tv. Christian75 28. apr 2010, 23:25 (CEST)
"Godt dansk" er ikke kun hvad der var korrekt for halvtreds år siden. Det danske sprog har udviklet sig: Østpakistan hedder Bangladesh, Abessinien hedder Etiopien og Leningrad og Stalingrad er blevet til Skt. Petersborg og Volgograd. Tilsvarende er det geologiske sprog ændret. Du har kopieret Salmonsens med de kemiske formler, så du har allerede skræmt "Maren i Kæret" langt væk ;-) Jeg glæder mig til at se formlen for "lerjord" - hvordan skulle en fysisk blanding af partikler i lerfraktionen indgå i krystalgitre?? Fe2O3 (hæmatit, jernglans), Fe3O4 (magnetit, magnetjernsten), FeS2 (pyrit, svovlkis), FeCO3 (siderit, jernspat) mm. er gængse navne og anvendes fagligt. Kiselsyre gør ikke, da den ikke er en syre (H+ donor). --Med venlig hilsen Necessary Evil 29. apr 2010, 00:08 (CEST)

Lerjord er som bekendt jord med mere end 15% lerindhold (dvs partikler under 0,002 mm i diameter). Med hensyn til de kemiske formler så har jeg fundet det rigtigt at tilføje dem af den enkle grund, at enhver med kundskab i kemi på gymnasieniveau eller tilsvarende derved har mere nytte af det (der er nok ikke mange, der i hovedet kan huske formlerne for alverdens stoffer - jeg kan i hvert fald ikke - men den kemiske formel gør som bekendt indsigt i stoffers sammensætning let og tillige eventuelle kemiske processer overskuelige og er derfor en efter min opfattelse brugervenlig tilføjelse). Så enkelt er det.--Rmir2 29. apr 2010, 06:25 (CEST)

Det er gået op for mig at du ved meget lidt om emnet, det er fair nok. Wikipedia er åbent for alle - nogen opretter artikler og kopierer Salmonsens - andre korrekturlæser. Din forklaring på lerjord er nutidig, fint nok. Men Salmonsens' definition af "lerjord" er: "Lerjord, se Aluminiumoxyd" Bind XV: Kvadratrod—Ludmila (Al2O3). Da du selv er forvirret, må du vel indse at forældede betegnelser er ubrugelige.
At anvende ordet 'lerjord' for Al2O3 er som at skrive "Nogle biler bruger benzin, andre bruger tankstation"!?! Tilsvarende er "Atmosfærilier, Bestanddele af den atmosfæriske luft" Bind II: Arbejderhaver—Benzol næppe et ord der forbedrer Wikipedia. --Med venlig hilsen Necessary Evil 29. apr 2010, 17:29 (CEST)