Bangladesh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Folkerepublikken Bangladesh
গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
bengalsk: Gônôprôjatôntri Bangladesh
Flag Emblem
NationalmelodiAmar Sonar Bangla
bengalsk: আমার সোনার বাংলা
(dansk: Mit gyldne Bengal)
Bangladeshs regeringssejl
bengalsk: বাংলাদেশ সরকার সীলমোহর
Hovedstad
(og største by)
Dhaka
23°42′N 90°21′E / 23.700°N 90.350°Ø / 23.700; 90.350
Officielle sprog Bengali
Andre sprog Engelsk, Chakma og andre.
Etnicitet (1998[1]) 98% Bengali
2% andre
Religion Islam (statsreligion)
Demonym bangladesher
Regeringsform Unitær parlamentarisk republik[2]
 -  Præsident Abdul Hamid
 -  Premierminister Sheikh Hasina
 -  Formand for Jatiyo Sangshad Shirin Sharmin Chaudhury
 -  Højesteretsdommer Md. Muzammel Hossain
Lovgivende forsamling Jatiyo Sangshad
Uafhængighed
 -  Uafhængighederklærering fra Pakistan 26. marts 1971 
 -  Anerkendt 16. december 1971 
Areal
 -  Total 147.570 km2 (nr. 94)
 -  Vand (%) 6,4
Indbyggertal
 -  Anslået March 2013 150,039,000[3] (nr. 8)
 -  Tæthed 1033,5/km2 (nr. 12)
BNP (KKP) Anslået 2013
 -  Total 324,628 mia. USD[3] (nr. 43)
 -  Pr. indbygger 2.083 USD[3] (nr. 154)
BNP (nominelt) Anslået 2013
 -  Total 153,58 mia. USD[4] (nr. 43)
 -  Pr. indbygger 1.044 USD[3] (nr. 150)
Gini (2010) 32,1[5] (medium
HDI (2013) Stigning 0,515[6] (lav) (nr. 146)
Valuta Taka (৳) (BDT)
Tidszone BST (UTC+6)
Datoformat dd-mm-åååå (dd-mm-åå)
Æra দদ-মম-বববব (e.v.t.−594)
Kører i venstre side af vejen
Kendings-
bogstaver (bil)
BD
Luftfartøjs-
registreringskode
S2
Internetdomæne .bd
.বাংলা
Telefonkode +880
ISO 3166-kode BD

Bangladesh (officielt navn: Folkerepublikken Bangladesh) er et land i Sydasien. Før 1971 hed det Østpakistan. Grænselandene er Indien mod vest, nord og øst og Myanmar mod øst. Mod syd ligger det Indiske Ocean.

Bangladesh er et forholdsvist nyt land, der har haft en turbulent levetid med diktatur og siden 1992 demokrati. Indtil 1947 var landet en del af det engelske koloniherredømme. Efter englændernes tilbagetrækning blev Indien delt op i det hinduistiske Indien og det muslimske Pakistan. Bangladesh var det daværende Østpakistan, mens det, der i dag kendes som Pakistan, kaldtes Vestpakistan. Bangladesh erklærede sig uafhængigt af Pakistan i 1971, hvilket udløste Bangladeshkrigen, hvorefter landet efter intervention fra Indien opnåede uafhænighed og status som selvstændig stat.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Bangladesh er politisk styret af en parlamentarisk regering. Præsidenten er statsoverhoved, dog uden reel magt, mens regeringen er ledet af premierministeren. Der er to store partier, der skiftes til at have regeringsmagten, henholdsvis Bangladesh National Party og Awami League. Partierne er ideologisk ikke langt fra hinanden, men er alligevel i voldsom opposition. Attentatforsøg mod politikere samt strejker er et ofte set fænomen. I august 2004 var der et granatangreb mod oppositionslederen. Det førte til, at 21 af oppositionspartiets medlemmer blev dræbt, og at lederen af partiet blev såret. I januar 2005 blev den tidligere finansminister dræbt i et andet granatangreb, og flere andre attentatforsøg har fundet sted. Politisk er landet ustabilt.

Bangladesh er et moderat muslimsk land uden voldsom religiøs fundamentalisme.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Landets geografiske udstrækning svarer til cirka tre gange Danmarks størrelse, og det er omtrent ligeså fladt, dog med enkelte perifere bjergregioner. Bangladeshs geografiske placering betyder, at det fungerer som en tragt for vandet fra tre af de store floder, der kommer fra bjergregionerne nordpå og munder ud i landet: Brahmaputra, Ganges og Meghnafloderne. Denne tragtformation samt de voldsomme mængder vand, der falder i monsunperioden, medfører, at store dele af befolkningen bliver nødt til at flytte i de perioder, hvor vandmasserne er mest voldsomme. Hvert år lider landet af oversvømmelser, der blandt andet nedbryder den i forvejen sparsomme infrastruktur.

I Indien kan vandkraftværket og dæmningen ved Ganges indløb i Bangladesh, Farakka være årsag til en del problemer i Bangladesh. Dæmningen leder vandet uden om Bangladesh, hvilket medfører at saltvandet fra Bengal bugten trænger ind i Bangladesh og skaber vanskeligheder for landbrug. Når smeltevandet fra bjergene i Himalaya kommer om sommeren åbner Farakka-værket for sluserne mod Bangladesh og skaber derved store oversvømmelser.[7]

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Befolkningstallet er blandt det største i verden, og er anslået til 162 mio., hvoraf de fleste indbyggere lever under fattigdomsgrænsen. Befolkningstætheden svarer rundt regnet til, at hele den danske befolkning flyttede nord for Limfjorden. Det forventes at befolkningen når 250 mio. i år 2050.

Det officielle sprog er bengali, mens engelsk er det andet sprog og er bredt benyttet i undervisning og i forretningsverdenen.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

I Bangladesh er det nominelle GNI per capita i $ steget fra 380 i 2000 til 400 i 2003. Til sammenligning er tallene for Danmark henholdsvis 31.450 og 33.570.

Bangladesh har, siden det blev uafhængigt, taget adskillige tiltag inden for den økonomiske sektor og følger en liberal markedsøkonomi. På det politiske område forsøger man at tiltrække udenlandske investeringer ved at give de udenlandske investorer en række fordele, blandt andet fordelagtige skattefradrag. Som udenlandsk investor kan man blandt andet etablere 100 % udenlandsk ejede selskaber og et joint venture med en lokal privat partner eller med en partner fra den offentlige sektor.

Den største eksportvare fra Bangladesh er tekstiler, der i 2003-2004 udgjorde ca. 75 % af den samlede eksport. Selvom der også er en vis eksport af te, læder og frosne rejer, skaber den store afhængighed af eksport fra tekstilsektoren en vis usikkerhed i økonomien overfor ændringer i verdensøkonomien. EU er landets største handelspartner, og aftager næsten 20 % af landets eksport.

Bangladesh er et fattigt, overbefolket og ineffektivt styret land. Cirka halvdelen af GDP ($ 61,94 milliarder, 2004) frembringes fra servicesektoren, selvom næsten to tredjedele af indbyggerne arbejder i landbrugssektoren, hvor ris er den vigtigste afgrøde. Der er adskillige større forhindringer for en voksende økonomi. De årlige cykloner og oversvømmelser, de dårlige havnefaciliteter, en voksende arbejdsstyrke, der ikke kan absorberes af landbrugssektoren, forsinkelser i udnyttelse af naturressourcer (naturgas), manglende elektricitetsforsyning, og langsom implementering af økonomiske reformer er alt sammen med til at forhale udviklingen. De økonomiske reformer forsinkes i mange tilfælde af politiske uoverensstemmelser og korruption på alle niveauer. Selvom der er mange hindringer, har der alligevel været en støt økonomisk vækst på ca. 5 % de sidste mange år. Mange bangladeshiske virksomheder var i 2004 generelt baseret på afhængighed af billig arbejdskraft og lokale ressourcer og afhængighed af udenlandske virksomheders teknologioverførsel.

Ved starten af en virksomhed er der adskillige udfordringer, der skal overkommes. Verdensbanken har opstillet nogle indikatorer for at starte en virksomhed i forskellige lande. På baggrund af indekset er det muligt at foretage en sammenligning af at starte ensartede virksomheder i Danmark og Bangladesh. Indikatorerne er selvfølgelig generelle og vil formodentlig afvige fra en individuel virksomheds erfaringer og oplevelse.

For at starte en virksomhed er der for hvert enkelt land en række lovregulerede procedurer, der skal finde sted mellem stifter og eksterne partnere som for eksempel myndigheder, advokater og revisorer. I Danmark viser listen, at det er nødvendigt med 4 procedurer i gennemsnit, hvor det i Bangladesh er 8. I Danmark tager det i gennemsnit 4 dage at gennemgå disse procedurer, hvor det i Bangladesh tager 35 dage. Hvis der mellem to parter opstår en kontraktuel tvist ud fra lignende forudsætninger i henholdsvis Danmark og Bangladesh, kræver det i Danmark i gennemsnit 14 procedurer, der tidsmæssigt fylder 83 dage, fra sagsøger har lagt sag an, til kontrakten bliver fuldbyrdet af domstolen, hvor det i Bangladesh kræver 29 procedurer og tager 365 dage. Det er ikke muligt at komme med en sikker og præcis vurdering af længden af en sådan retssag, men tallene er med for at give en forestilling om de forskelle, der er mellem Danmark og Bangladesh.

Ud fra ovenstående indeks fra Verdensbanken fremgår det, at der er væsentlige forskelle på virksomhedsstart i Danmark og Bangladesh. Tilsyneladende er det nemmere i Danmark. Selv om Verdensbankens indeks er generelt, giver det alligevel en indikator til virksomheder, der overvejer at ekspandere til Bangladesh.

Administrativ inddeling[redigér | redigér wikikode]

Administrative divisioner i Bangladesh. Dette kort viser den højeste enhed, kaldet en division.

Bangladesh er inddelt i syv administrative divisioner,[8] hver opkaldt efter deres respektive divisionelle hovedbyer: Barisal (বরিশাল), Chittagong (চট্টগ্রাম), Dhaka (ঢাকা), Khulna (খুলনা), Rajshahi (রাজশাহী), Sylhet (সিলেট) og Rangpur (রংপুর).

Divisionerne er underinddelt i distrikter (zila). Der er 64 distrikter i Bangladesh, der hver er underinddelt i upazila (underdistrikter) eller thana (politistationer). Området inden for hver politistation, undtagen dem i metroområderne, er inddelt i flere unioner, hvor hver union består af flere landsbyer. I metroområderne er politistationerne inddelt i bydistrikter, der hver er yderligere underinddelt i mahallaer. Der er ingen folkevalgte embedsmænd i divisionerne, distrikterne og upazilaerne, og administration består kun af regeringsmænd. Direkte valg holdes i alle unioner (eller bydistrikter); og der vælges en formand og et antal rådsmedlemmer. I 1997 gennemførtes en lov, der reserverede tre pladser (ud af tolv) i hver union til kvindelige kandidater.[9]

Dhaka er hovedstaden og den største by i Bangladesh. Blandt andre store byer kan nævnes Chittagong, Rajshahi, Rangpur, Khulna, Sylhet og Barisal. Disse metrobyer har borgmestervalg, mens andre kommuner vælger en formand. Borgmestre og formænd vælges for perioder af fem år.

By Bybefolkning[10] Metroområdets befolkning[10]
Dhaka 6.969.458 11.918.442
Chittagong 3.920.222 3.920.222
Khulna 1.400.689 1.400.689
Rajshahi 727.083 727.083
Sylhet 339.368 339.368
Barisal 291.769 291.769

Regionalt samarbejde i Sydasien[redigér | redigér wikikode]

Bangladesh er sammen med de øvrige lande i Sydasien medlem af SAARC (en forkortelse for South Asian Association for Regional Cooperation). SAARC blev stiftet i december 1985 med det formål at fremme det regionale samarbejde inden for regionen, samt øge samhandel mellem landene og styrke Sydasiens økonomisk udvikling. Organisationen har hovedsæde i Kathmandu, Nepal, og følgende stater er medlemmer: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverne, Nepal, Pakistan og Sri Lanka samt fra april 2007 også Afghanistan.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Bangladesh (engelsk). The World Factbook. Central Intelligence Agency.
  2. ^ Constitution of Bangladesh, Part V, Chapter 1. Hentet 2. august 2013.
  3. ^ a b c d Bangladesh (engelsk). International Monetary Fund. Besøgt 10. november 2013.
  4. ^ (på engelsk)GDP swells, per capita income crosses $1,000. The Daily Star. Hentet December 23, 2013. 
  5. ^ Gini Index (engelsk). World Bank. Besøgt 2. marts 2011.
  6. ^ Human Development Report 2010. Human development index trends: Table G (engelsk). The United Nations. Arkiveret fra originalen d. 5. december 2010. Besøgt 14. juli 2011.
  7. ^ Naturens laboratorium. Politiken. 
  8. ^ CIA World Factbook 2007
  9. ^ Local Government Act, No. 20, 1997.
  10. ^ a b Bangladesh: largest cities and towns and statistics of their population. world-gazetteer.com. Hentet 2007-05-19.  Arkiveret 2012-12-08.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Asiens geografi Stub
Denne artikel om Asiens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 24°01′00″N 89°52′00″Ø / 24.01667°N 89.86667°Ø / 24.01667; 89.86667