Diskussion:Animisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Animisme har intet med spiritualisme at gøre. Læs teksten. Bruger:baj 9.nov. 2008, 18:10 (CEST).

Større omskrivning[rediger kildetekst]

Artiklen trængte voldsomt til en kærlig hånd. Jeg har specificeret definitioner og entomologi. Og tilføjet et kapitel om Magiske ord og sande navne. Jeg har fjernet alle omtale af evolution, da det var en omgang nonsens, selv om de oprindelige definitioner oprindeligt inkluderede evolution, er der i dag ingen antropologer der blander de 2 koncepter, og derfor høre det ikke hjemme i artiklen.

Artiklen har brug for uddybninger af Magiske ord og sande navne og eksempler på hvordan Animisme praktiseres, kulturelle og mytologiske eksempler.

MS (diskussion) 10. mar 2013, 22:41 (CET)

Der, er en rigtigt god artikel om emnet på engelsk hvis du er interesseret. --Trade (diskussion) 10. mar 2013, 22:44 (CET)
Jeg kan ikke finde den gode engelske artikel.
[1]. --Trade (diskussion) 11. mar 2013, 07:09 (CET)

Animisme eller naturbesjæling?[rediger kildetekst]

Animisme er ikke helt det samme som naturbesjælingJesper7 (diskussion) 11. mar 2013, 02:34 (CET)

Anemisme er en særlig kristen nedsættende opfattelse af åndetro eller naturbesjæling skabt af en enkel missionær på en enkelt stillehavs ø omkring 1900.Jesper7 (diskussion) 11. mar 2013, 02:34 (CET)


Hej Jesper.
Du tager fejl angående definitionen, det er IKKE en særlig kristen opfattelse. Læs evt :
Se også artikler på andre sprog.
Det er korrekt at antropologen E.B. Tylor mente at Animisme var en primitiv form for præ-religion, men den holdning er forældet.
Artiklen skulle helst afspejle almindelige antropologiske definition, for ikke at glemme at der helst skulle være en overenstemmelse mellem den danske og udenlandske versioner.
Med hensyn til valg af ordet "naturbesjæling", så bruger du selv ordet i det du har skrevet, så helt forkert kan det vist ikke være.
Tylor har skabt ordet. Dermed er det hans opfattelse af ordet som definere det eller ordet har to betydninger.
Jeg giver dig to valgmuligheder, vi kan ikke rumme det hele. Jesper7 (diskussion) 11. mar 2013, 07:38 (CET)
  • 1. Enden deler vi artiklen i to betydninger den gamle E.B. Tylor's betynding og den moderne opfattelse, det vil sige at ordet er flertydigt eller
  • 2. Artiklen rummer kun E.B. Tylor's betynding.

Der kan ikke altid være overenstemmelse mellem den danske og udenlandske versioner, når vi har et selvstændigt sprog: Dansk.Jesper7 (diskussion) 11. mar 2013, 07:38 (CET)

Vi skal naturligvis have styr på det, har du nogle reference til den anvendelse af ordet som du nævner ? Jeg har været igennem flere ordbøger og opslagsværker, og ingen giver den definition du nævner.
Et forslag kunne være :

Antropologi[rediger kildetekst]

Ordet kommer af det latinske ord ”animus” (sjæl, åndedræt, livskraft, mod og passion). Ordet er introduceret og defineret af Georg Ernst Stahl og Edward Burnett Tylor. Stahl mener at "dyrelivet er produceret af en immateriel sjæl." og Tylor kalder Animisme "en idé om gennemtrængende kraft af liv og vilje i naturen"

Især Tylor var af den opfattelse at et samfunds udviklingsstadier afspejles i de religiøse forestillinger, hvor udviklingen formodes at gå fra animisme over polyteisme til monoteisme. Det betyder at han opfattede jægere og samlere samfund, fordi de var nået videre i deres spirituelle udvikling.

MIS (diskussion) 11. mar 2013, 13:13 (CET)

Ja. Det betyder at han opfattede jægere og samlere samfund som laverestående, fordi de ikke var nået videre i deres spirituelle udvikling. Og han opfattede sikkert Englænderne som de højest udviklede.Jesper7 (diskussion) 11. mar 2013, 17:16 (CET)
Super. Så indføre jeg det i artiklen