Diskussion:Antonius

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det er måske ikke helt godt, at denne artikel er en redirect til Marcus Antonius, da der vist også er andre betydninger.

Især er der én betydning, som jeg finder særlig underholdende eller mærkværdig. Fra min barndom husker jeg en leg, der hed Antonius og som dybest set handlede om at kaste en bold over et tag. Den er vist relativt velkendt, men den beskrives nærmere her og her, hvis nogen skulle være på bar grund. Jeg har imidlertid længe undret mig over, hvorfor i alverden denne leg hedder Antonius. Det er dog et besynderligt navn.

Især har jeg undret mig siden jeg for efterhånden mange år siden for et familiemedlem oversatte nogle erindringer skrevet af en amerikansk kusine. Hun fortalte nemlig minsandten om en amerikansk leg, der hed Anti-over og var præcist som Antonius (se fx her og her for amerikanske beskrivelser). Det stod mig for mig rimelig klart, at det danske navn måtte være en forvanskning af det amerikanske, en undersættelse om man vil, formodentlig længe før vi fik begreber som kold tyrker ind i det danske sprog (min bedstemor på 90 har vist også leget Antonius i hendes unge dage). Hvad jeg imidlertid ikke rigtig kan forstå er, hvordan det mere præcist skulle være gået til. Import af lege fra USA før 2. Verdenskrig kan da næppe have været normalt. Er der nogen, der ligger inde med gådens løsning? --Heelgrasper 15. jan 2006 kl. 16:21 (CET)

Tilsyneladende har amerikanerne også haft lidt bøvl med navnet. Anti-over gav ellers fuldt ud mening for mig (bolden skal over igen, anti-over), men det ser ud til, at navnet nogle steder i USA er blevet til Antony-over (registreret fra 1872) jf. her. Og for den sags skyld Annie-Annie over. Noget tyder på, at det også går under navnet House Over. Ordet over ser dog ud til at gå igen. --Heelgrasper 15. jan 2006 kl. 19:48 (CET)