Diskussion:Bryllupsdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kalender-ikon Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Almanak, et forsøg på at koordinere oprettelsen af almanakrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Er der egentlig noget fornuftigt at skrive om alle disse bryllupsdage, eller bør vi delinke dem? De klassiske metalliske bryllupsdage (kobber-, sølv-, guld- og måske diamant-) giver mening, men resten gør altså ikke. --Palnatoke 16. jan 2006 kl. 09:25 (CET)

Delink efter min mening. Mvh Malene Thyssen 16. jan 2006 kl. 09:29 (CET)
Enig. Det vil bare blive til en stak ultrakorte artikler. Det er bedre at samle det her og lave redirects fra navnene på de forskellige bryllupsdage. --Heelgrasper 16. jan 2006 kl. 10:02 (CET)

Jeg har delinket og slettet de artikler som var a la "strudsebryllup afholdes 3,14 år efter bryllupet". --Morten LJ 15. jun 2007, 18:05 (CEST)

Egebryllup[redigér wikikode]

Egebryllup lader til at være et ord, der er opfundet til lejligheden af et engelsk par - Google: egebryllup. --Palnatoke 15. maj 2007 kl. 14:03 (CEST)

Traditionerne kunne være mere opdateret. Eksempelvis er der traition for at dukke op kl. 00:30 om natten i forbindelse med kobberbryllup

Kobberbryllup[redigér wikikode]

Jeg kender mennesker, der har fejret deres kobberbryllup, selv om der i artiklen står at der ingen fejring sker.

Ditto for guldbryllup. Faktisk vil jeg påstå at det er normen. --IbRas 27. apr 2008, 16:26 (CEST)

Ugedage for sølv- og guldbryllup[redigér wikikode]

Ugedagen for bryllupsdage er bestemt af antal dage fra selve brylluppet til bryllupsdagen. For de 4-årige perioder indtil år 2100 er antallet af dage det samme nemlig 1461 dage, da de hver indeholder netop et skudår. Da resten af 1461 delt med 7 giver 5, så forskydes ugedagen med 5 dage for hver 4-årige periode.

Antal ugedage, der yderligere forskydes, er en pr. år plus en ekstra, hvis den tilbageværende periode til bryllupsdagen indeholder den 29. februar.

Ugedag for sølvbryllup[redigér wikikode]

Sølvbryllup er 25 år, som består af seks 4-årige perioder plus et ekstra år. Siden brylluppet er ugedagen forskudt 30 dage i de 4-årige perioder og mindst 1 dag i det sidste år - altså i alt mindst 31 dage. 28 dage er en fire hele uger, så ugedagen er forskud med de resterende 3 dage, hvilket er lørdag plus tre dage som giver tirsdag.

Hvis den 29. februar ligger inden for det seneste år op til sølvsbryllupsdagen, så skal der forskydes endnu en dag til onsdag. Det er gældende for datoer efter den 29. februar i skud år og indtil 1. marts året efter.

Da de fleste bliver gift forår, sommer og efterår, så passer det ofte med, at sølvbryllupsdagen i skudår er på en onsdag.

Ugedag for guldbryllup[redigér wikikode]

Guldbryllup er 50 år, som består af tolv 4-årige perioder plus to ekstra år. Siden brylluppet er ugedagen forskudt 60 dage i de 4-årige perioder og mindst 2 dage i de to sidste år - altså i alt mindst 62 dage. 56 dage er en otte hele uger, så ugedagen er forskud med de resterende 6 dage, hvilket er lørdag plus sekes dage som giver fredag.

Hvis den 29. februar ligger inden for de seneste to år op til guldbryllupsdagen, så skal der forskydes endnu en dag til lørdag. Det er gældende for datoer efter den 29. februar i skud år og indtil 1. marts to år efter.

Da de fleste bliver gift forår, sommer og efterår, så passer det ofte med, at guldbryllupsdagen i skudår er på en lørdag, men det vil også være tilfældet, hvor det er året efter et skudår. Så her gælder reglen ikke nær så godt, som med sølvbryllup om onsdagen i skudår. --Agerskov 5. sep 2014, 12:17 (CEST)