Spring til indhold

Diskussion:Bryllupsdag

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kalender-ikon Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Almanak, et forsøg på at koordinere oprettelsen af almanakrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Er der egentlig noget fornuftigt at skrive om alle disse bryllupsdage, eller bør vi delinke dem? De klassiske metalliske bryllupsdage (kobber-, sølv-, guld- og måske diamant-) giver mening, men resten gør altså ikke. --Palnatoke 16. jan 2006 kl. 09:25 (CET)

Delink efter min mening. Mvh Malene Thyssen 16. jan 2006 kl. 09:29 (CET)
Enig. Det vil bare blive til en stak ultrakorte artikler. Det er bedre at samle det her og lave redirects fra navnene på de forskellige bryllupsdage. --Heelgrasper 16. jan 2006 kl. 10:02 (CET)

Jeg har delinket og slettet de artikler som var a la "strudsebryllup afholdes 3,14 år efter bryllupet". --Morten LJ 15. jun 2007, 18:05 (CEST)

Egebryllup[rediger kildetekst]

Egebryllup lader til at være et ord, der er opfundet til lejligheden af et engelsk par - Google: egebryllup. --Palnatoke 15. maj 2007 kl. 14:03 (CEST)

Traditionerne kunne være mere opdateret. Eksempelvis er der traition for at dukke op kl. 00:30 om natten i forbindelse med kobberbryllup

Kobberbryllup[rediger kildetekst]

Jeg kender mennesker, der har fejret deres kobberbryllup, selv om der i artiklen står at der ingen fejring sker.

Ditto for guldbryllup. Faktisk vil jeg påstå at det er normen. --IbRas 27. apr 2008, 16:26 (CEST)

Ugedage for sølv- og guldbryllup[rediger kildetekst]

Ugedagen for bryllupsdage er bestemt af antal dage fra selve brylluppet til bryllupsdagen. For de 4-årige perioder indtil år 2100 er antallet af dage det samme nemlig 1461 dage, da de hver indeholder netop et skudår. Da resten af 1461 delt med 7 giver 5, så forskydes ugedagen med 5 dage for hver 4-årige periode.

Antal ugedage, der yderligere forskydes, er en pr. år plus en ekstra, hvis den tilbageværende periode til bryllupsdagen indeholder den 29. februar.

Ugedag for sølvbryllup[rediger kildetekst]

Sølvbryllup er 25 år, som består af seks 4-årige perioder plus et ekstra år. Siden brylluppet er ugedagen forskudt 30 dage i de 4-årige perioder og mindst 1 dag i det sidste år - altså i alt mindst 31 dage. 28 dage er en fire hele uger, så ugedagen er forskud med de resterende 3 dage, hvilket er lørdag plus tre dage som giver tirsdag.

Hvis den 29. februar ligger inden for det seneste år op til sølvsbryllupsdagen, så skal der forskydes endnu en dag til onsdag. Det er gældende for datoer efter den 29. februar i skud år og indtil 1. marts året efter.

Da de fleste bliver gift forår, sommer og efterår, så passer det ofte med, at sølvbryllupsdagen i skudår er på en onsdag.

Ugedag for guldbryllup[rediger kildetekst]

Guldbryllup er 50 år, som består af tolv 4-årige perioder plus to ekstra år. Siden brylluppet er ugedagen forskudt 60 dage i de 4-årige perioder og mindst 2 dage i de to sidste år - altså i alt mindst 62 dage. 56 dage er en otte hele uger, så ugedagen er forskud med de resterende 6 dage, hvilket er lørdag plus sekes dage som giver fredag.

Hvis den 29. februar ligger inden for de seneste to år op til guldbryllupsdagen, så skal der forskydes endnu en dag til lørdag. Det er gældende for datoer efter den 29. februar i skud år og indtil 1. marts to år efter.

Da de fleste bliver gift forår, sommer og efterår, så passer det ofte med, at guldbryllupsdagen i skudår er på en lørdag, men det vil også være tilfældet, hvor det er året efter et skudår. Så her gælder reglen ikke nær så godt, som med sølvbryllup om onsdagen i skudår. --Agerskov 5. sep 2014, 12:17 (CEST)

Relevans for liste af navngivne bryllupsår[rediger kildetekst]

Den, meget lange, liste af navngivne bryllupsår, er ikke noget jeg er stødt på før i en dansk sammenhæng. Jeg formoder det er den liste den amerikanske smykkeindustri har lavet og har derfor svært ved at se hvilken relevans det har for Danmark. Jeg foreslår listen reduceres til de tre eller fire man normalt fejrer i Danmark: kobber-, sølv-, guld- og (måske) diamantbryllup. Det er præcis disse fire der er traditioner omkring og ingen af de andre har nogen traditioner forbundet med sig. Hvis man gerne vil have listen, kan man eventuelt henvise til en dedikeret side om emnet, som nok ikke findes på Dansk.

Skrevet af 89.239.195.102 ~ Husk signatur!

Det står enhver frit for at uddrage de punkter, de finder relevante, og man forventer da en vis bredde i en artikel om et emne, så jeg går ikke ind for en forkortning.
Til forslaget om at »henvise til en dedikeret side om emnet, som nok ikke findes på Dansk«, må jeg sige, at Wiki's artikler helst skal stå selvstændigt. Ugeblade bringer undertiden oversigter. At en liste ikke skulle findes på dansk, er forkert, og kunne have været undersøgt. En mere udførlig liste findes på: http://danskkultur.dk/txt/bryllupsdage.htm
Wiki-artiklen skal ikke nødvendigvis udvides, men heller ikke forkortes. Man kan overveje henvisningsnoter.
Mvh Hans Christophersen (diskussion) 22. apr. 2022, 08:37 (CEST)[svar]
Listen er allerede forsynet med to danske kilder til bryllupsdagenes navne (i den korte tekst umiddelbart over tabellen), nemlig en artikel fra tidsskriftet Samvirke og artiklen om bryllupsdage hos Den Store Danske. Så der er altså anerkendte danske referencer i artiklen. --Økonom (diskussion) 22. apr. 2022, 19:50 (CEST)[svar]