Diskussion:Færøske byer og bygder efter indbyggertal

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Færøerne Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Færøerne, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Færøernerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Liste Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Liste på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Å kalle denne artikkelen "byer" på Færøerne ser rart ut. Er det mulig at en by kan ha 1 eller 0 innbyggere? Det ville vel være en fraflyttet by. Men dreier dette seg om byer? Nei, det dreier seg om bosettinger eller bygder, lokalsamfunn, på norsk kanskje grender. Artikkelen bør gies et nytt navn. Krg (diskussion) 2. okt 2012, 22:51 (CEST)

Enig. Den burde hedde Bebyggelser på Færøerne. De mindste er ikke engang bygder, men gårdbrug.--Batmacumba (diskussion) 3. aug 2015, 13:07 (CEST)
Gårdbrug, det ved jeg nu ikke. Men jeg er enig i, at der ikke kun er tale om bygder. Ja, bebyggelser er nok et bedre ord. Hvad er "grender" for noget, eksisterer det ord på dansk? Mjørkadalur er f.eks. ikke et landbrug, det ligger højt oppe på et fjeld, det danske militær havde en bygning der, som nu bruges til arresthus. Víkarbyrgi var en bygd før i tiden, men alle er flyttet fra den eller døde uden at nye er flyttet til. Der er et par sommerhuse nu og lidt jordbrug (får). --EileenSanda (diskussion) 3. aug 2015, 13:53 (CEST)
Grend findes desværre ikke på dansk. Norsk wiki definerer det således:
"En grend eller et grendesamfunn (av norrønt) er en samling med gårder, hus, eller hytter. Grend (er avledet av granne – grannelag) betegner en gruppe av gårder som ligger mer eller mindre samlet og er skilt fra andre grupper med utmark, skog eller liknende. Grenden er en mindre enhet enn en bygd, som således kan inneholde en eller flere grender. Grendesamfunnene langs kysten kalles gjerne fiskevær."
Jeg tror, at bebyggelse er det eneste danske ord, der både dækker og er alment forståeligt. "Byer, bygder og bebyggelser" er vist for langt. Selvom det dækker bedst.--Batmacumba (diskussion) 3. aug 2015, 14:08 (CEST)
Ja, jeg er enig, Byer, bygder og bebyggelser vil være for langt. På færøsk bruger vi kun orddene "býur" for by og "bygd" for bygd/landsby og for det som på norsk hedder grend. På Færøerne har man vedtaget, at grænsen mellem bygd og by sættes ved et folketal på 1500. Men nu er dette jo dansk Wikipedia, så "bebyggelser" vil være dækkende. Eller evt. "Byer og bygder". Skal man overhovedet tage forhenværende bygder med, som ikke længere har en eneste indbygger, i sådan en liste? --EileenSanda (diskussion) 3. aug 2015, 16:27 (CEST)
Jeg har fjernet de to ubeboede steder, det giver ingen mening at have dem med, og taget "øvrige bebyggelser" med i overskriften. Hvis 1500 er grænsen var Fuglafjørdur 7 indbyggere fra at blive en by i 2014! Nåede de over 1500 i 2015? Mht. navnet er "Byer og bygder" det bedste, når bygd defineres så bredt på Færøerne. Der er hverken nogen dansk officiel eller almen anerkendt dansk definition af, hvornår noget er en bygd, så det må være den færøske, der gælder. Selvom bygder med 2-3 indbyggere er lidt spøjst. Jeg ville foretrække "Færøske byer og bygder efter indbyggertal".--Batmacumba (diskussion) 3. aug 2015, 17:40 (CEST)