Diskussion:Carta Marina

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Det var da helt fantastisk, hvis jeg har set det før kan jeg ikke huske det. Der er iøvrigt en vortex lidt øst for det røde søuhyre der er ved at æde et skib ud for Norge :) Men ang. billedet - er ikke helt sikker; jeg går ud fra at man ikke bare må beskære det og benytte det på wikipedia? Ikke nødvendigvis på hvirvel-siden...måske Færøerne og Småhovedet hval, der ses en "Ziphvs" sydøst for øerne. TherasTaneel (diskussion) 2. aug 2013, 17:13 (CEST)

Om man må beskære det, er et ophavsretsspørgsmål, og den slags falder i to (forbundne) dele: Økonomiske rettigheder og moralske rettigheder. De økonomiske rettigheder forsvinder nu om dage typisk 70 år efter ophavsmandens død, mens de moralske rettigheder varer evigt. Sammenhængen mellem de to er at der som regel ikke er nogen, der vil håndhæve de moralske rettigheder, når der ikke længere er penge i det. Med andre ord: Nok må man ikke krænke værket og dets ophavsmand, men der er ingen, der siger noget, hvis man gør det alligevel. Det betyder også at der aldrig (eller stort set aldrig) kommer sager, der kan belyse om en given beskæring af en digital kopi af et gammelt værk faktisk udgør en krænkelse. --Palnatoke (diskussion) 2. aug 2013, 17:25 (CEST)
Hmm, vil nyde det i sin helhed i stedet, det syntes forkert for mig at skære i det. Er der i øvrigt nogen der ved; ham i det nordlige Sverige, der holder et skrin mod nogle mindre personer, er vi ude i et "arrangeret ægteskab" og hvis ja, nogen betydningsfulde? Desuden det røde langs kysten syd for Bornholm, hvad laver de røde klodser ude på isen? TherasTaneel (diskussion) 2. aug 2013, 17:47 (CEST)
Nogle af de røde klodser (jeg synes, de ligner huse) har bogstavet C ved. Det henviser måske til noterne ovre i kassen til venstre? Hvad angår beskæring, så har folk allerede været i gang: commons:Category:Carta marina har adskillige detaljer fra kortet. --Palnatoke (diskussion) 2. aug 2013, 18:13 (CEST)
Ah tak :) selvfølgelig, hmm latin må kunne læres endnu. Har tilføjet link til Uppsala der giver en beskrivelse af de forskellige dele og så close up som man har lyst til. TherasTaneel (diskussion) 2. aug 2013, 18:27 (CEST)