Diskussion:Danske cirkus og cirkusfamilier i Danmark

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

ændre navn (forslag)[rediger kildetekst]

eller

forslag til et bedre navn.
Begrepet "cirkusfamilie" kan måske forklares i artiklen. 178.232.137.38 19. nov 2018, 16:05 (CET)

Nej Sju hav. I Danmark siger man "familiecirkus" – som i markedføringen "Den hyggelige familiecirkus" og "Hele Danmarks Familiecirkus" – en familiecirkus er en cirkus, hvor fortrinsvis ejerfamilien også er de optrædende. Desuden taler vi om "cirkusfamilier" (se link, Cirkus i Danmark: "Fakta om danske cirkusfamilier"). Det kan være man skriver noget andet på norsk, men her skrives om danskere, til danskere. "Cirkusfamilie" er, første gang det nævnes i indledningen, sat i Wiki-link, så du er velkommen til at skrive en artikelside om det, men danskere forstår det angiveligt udmærket. Prøv også at google "familiecirkus". I øvrigt var det – artikeltitlen "Danske cirkus og cirkusfamilier i Danmark" – nævnt på Landsbybrønden, inden artiklen blev oprettet. Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 19. nov 2018, 19:09 (CET)

Du har givet artiklen navnet,
Danske cirkus og cirkusfamilier i Danmark.
Jeg kan ikke se at du har brukt "familiecirkus" i titel (så relevansen mellom ændre navn og familiecirkus, er uklar).

Er "din" titel, leksikalsk nok?
Er "din" titel, encyclopedisk nok?
(Jeg mener "nej", men lad oss høre hva andre siger.) 178.232.137.38 19. nov 2018, 19:51 (CET)

Cirkusfamilier i Danmark - enkelt og greit (istedenfor "Danske cirkus og cirkusfamilier i Danmark")?
En administrator skrev, "... med artiklen om cirkusfamilier i danmark ... 19. nov 2018, 23:03".

Jeg tenker: "Administratoren har så rett, så rett!"
Uansett, sender jeg en takk til Per Meistrup for å ha fått ballen til å rulle fort, med hensyn til emnene, "Cirkusfamilier i Danmark" og "Danske cirkus".
Om man kan unngå, å la det gå prestisje i "sagen", så er det fint.
At nogle mener at "sagen", egentlig ikke er noen sag, er at forvente.
(Signaturen 178.232.137.38 påstår jeg, har vært min.) Vh 176.11.170.128 26. nov 2018, 23:33 (CET)

"her skrives om danskere, til danskere"[rediger kildetekst]

Fint om du eller jeg informerer Jimbo Wales, som startet Wikipedia.
Hvis du finder fram hvilken Wikipedia-regel som du (prøver) at referere til, så
skal Jimbo Wales nok få beskjeden.
Indtil da, så foreslår jeg at man skriver neutralt, på dansk.
Jeg tror ikke at Jimbo Wales er enig med deg, i at dette er en
Wikipedia kun for danskere.
At wikipedia har artikler på dansk sprog, er sagen. 178.232.137.38 19. nov 2018, 19:51 (CET)

Undskyld, men artiklen omhandler danskere og danske forhold, og hvilket sprog skal der skrives på, hvis ikke på dansk til danskere?
Forstår heller ikke helt hvorfor der skulle ændres til "De første cirkusforestillinger (i Danmark)" og bagefter atter fjernes "i Danmark" med en html-kommentar om, at »"dansk" og "Danmark" står i navnet på wiki-artiklen«, det har hele tiden fremgået af sidetitlen.
Hvis du mener, at jeg ikke behersker dansk sprog godt nok, til at bidrage til Wikipedia på dansk, så er det bedre at andre omskriver, og skriver videre om danske cirkus og cirkusfamilier, som så angiveligt hedder noget andet. Jeg prøvede ellers at følge sprogbrug angivet i flere kilder og den navigationsboks, der længe er anvendt, som siden er et supplement til, og med tilføjelse af en oversigt over de relativt mange cirkusfamilier, og deres indbyrdes relationer til forskellige cirkus. Helt fint, hvis du fremadrettet kan gøre det bedre. Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 19. nov 2018, 20:58 (CET)

Det generelle emnet, "dansk til danskere", er blevet flyttet, [1].
Vh 178.232.223.171 19. nov 2018, 22:42 (CET) / 178.232.137.38 var tidl. signatur, påstår man.

@178.232.137.38. Dine belæringer er ganske enkelt malplacerede og du bør lade Per Meistrup skrive sine artikler og diskutere fredeligt om så uskyldigt et emne som navngivning af en artikel. Dine trusler bryder alle regler for wikikette og det langt mere alvorlig end en diskussion om en simpel titel. Det er ikke første gang du modtager en advarsel og derfor skal du stoppe nu. - Savfisk (diskussion) 19. nov 2018, 22:48 (CET)
Tak for synpunkt. Engelsk Wiki har en kategori, der hedder "Circus families", der inkluderer nogle af de "største" cirkusnavne som Ringling Brothers, så det kunne være relevant at oprette en tilsvarende kategori for de danske "circus families" (dansk: cirkusfamilier), inklusive de familier, der har slået sig ned i Danmark omkring 1900-tallet. Mener stadig, at "cirkusfamilie" og "cirkusfamilier" er gængs dansk sprog, jf. Stilmanualen om at bruge almindelige danske ord i navngivning. Engelsk Wiki skriver også navngivne cirkusfamilier som fx. "Chipperfield family", men nævner tillige "dynasty": Chipperfield's Circus is a long-running English family show based on the 300-year-old Chipperfield dynasty. Familie bruges normalt om færre led end slægt, en del af cirkusfamilierne er (foreløbigt) kun i to-tre led (forældre + børn + evt. børnebørn). Jeg mener en dansk læser vil forstå familie som dækkende både dette, og betegnelsen "slægt", som daWiki beskriver således:
I modsætning til kernefamilie, der betegner de allernærmeste slægtninge (mor, far, børn), og familie, der bruges om de lidt fjernere beslægtede (bedsteforældre, mostre, fastre, morbrødre, farbrødre, tanter, onkler, fætre, kusiner, børnebørn og eventuelt næstsøskendebørn), bruges slægtning om enhver person, der på nogen måde kan regnes med i kredsen (slægten).
Efter at have forespurgt på Landsbybrønden, bliver de enkelte cirkusfamilier fremadrettet oprettet som "Slægten [Familienavn]", fx. "Slægten Benneweis", så det følger gængs skrivemåde på daWiki, og som allerede findes som Wiki-links i den tilhørende navigationsboks, "Cirkusfamilier i Danmark".
Og for lige at nævne "familiecirkus" – som på engelsk skrives som "family show" – så er der plads til udvidelser og mere generel forklaring om cirkusfamilier, der hænger sammen med de tilhørende cirkus, herunder at nogle cirkus var, og andre stadig er, det man kalder "familiecirkus". Det var derfor jeg nævnte det ifm. "cirkusfamilie".
Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 20. nov 2018, 06:19 (CET)
Wikipedia har en politik som hedder Wikipedia:Ignorér alle regler. Det betyder ikke man skal gøre oprør, men at man bare skal gå i gang med at skrive og så finder vi sammen ud af resten. Det er fint at se hvordan de gør på engelsk wiki, men alle wikis er lidt forskellige især når det kommer til navngivning. Vi kan altid ændre navne på artikler og kategorier og ændre på indholdet. Du har endda søgt råd på landsbybrønden, så du har inviteret til samarbejde og konsensus. Det skal nok komme hen af vejen. Du har redigeret i god tro og så er det forkert at bruge vores regler til at spænde ben for din iver til at bidrage med relevant indhold. Med venlig hilsen Savfisk (diskussion) 20. nov 2018, 12:28 (CET)