Diskussion:Elitokrati

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sletningsforslag: Elitokrati

Se evt. på Wikipedia:Sletningsforslag

Bruger:Nstenberg har markeret denne artikel med {{slet}} --Henrik (heb) 12. jan 2011, 20:07 (CET)

  • Symbol delete vote.svg Slet - Tilsyneladende baseret på en tvivlsom artikel på en-wiki. Jeg foreslår, at vi afventer evt. mere kød på den engelske artikel, inden vi overvejer en dansk (og så i øvrigt sikrer os, at der overhovedet eksisterer et dansk ord svarende til det engelske "electrocracy" - det er tvivlsomt, at det bliver til "elitokrati"). --Arne (Amjaabc) 12. jan 2011, 21:26 (CET)
  • Symbol delete vote.svg Slet --Rmir2 14. jan 2011, 20:33 (CET)
  • Symbol delete vote.svg Slet - findes hverken i retskrivningsordbogen, ODS eller hos konkurrenten. --Martin Manscher 20. jan 2011, 17:56 (CET)
Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Hermed slettet
- Sarrus (db) d. 22. jan 2011, 16:50 (CET)

Bruger:Ultraman har ændret ved denne artikel, da udtrykket tilsyneladende ikke findes i dansk retskrivning. Men jeg oprettede blot artiklen (oversættelse fra den engelske) jævnfør ønsket her: WP:EA, hvor udtrykket Elitokrati bruges. En direkte oversættelse fra engelsk ville imidlertid hedde "elektokrati" - men det må være op til administratorerne at bedømme, hvad der skal ske med siden. /Solidarity/ 17. feb 2010, 18:28 (CET)

Tvivlsom side[redigér wikikode]

Siden virker for svag, ubæredygtig. En selvopfunden definition uden forhistorie i litteraturen.

F.eks. ville den nævnte definition passe på Danmark i og med at det er Folketinget, som egenrådigt vedtager lovene (oftest fremsat af Regeringen) uden at spørge borgerne. Udtrykket repræsentativt demokrati er vel bedre i modsætning til direkte demokrati, hvor de fremmødte stemmeberettigede borgere selv stemte om de fremsatte lovforslag.

Oversættelsen til Elitokrati er i sig selv meget tvivlsom i forhold til originalen, og ikke sigende at adskille fra oligarki eller teknokrati.


Imidlertid er teksten om at borgerne vælger regeringen også svag, da en regering sammensætter ud fra forhandlinger i forhold til den styrke, som valget af medlemmer til parlamentet (F.eks. Folketinget) endte med. I Danmark er det som regel vinderpartiet, som forhandler om sammensætning af en regering, som Monarken så godkender og udnævner.

Siden kunne også perspektivere begrebet til udvikling hen imod teknokrati, metiokrati, tyranni eller oligarki, som et faresignal.

Det kunne naturligvis kræve en person uddannet i politologi, statsvidenskab, historie eller filosofi.

Men mon ikke både denne side og den engelske er overflødige.

Enig. Jeg er kandidat i statskundskab og har aldrig hørt om elitokrati. Det virker da heller ikke som om det dækker en styreform, der ikke allerede er dækket af andre begreber.
Jeg er ret overbevist om, at det er et selvopfundet begreb. User:Rholme