Diskussion:Encyklopædi

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Artiklen Encyklopædi har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 32, 2011.

Huskeliste for Encyklopædi: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Jeg ved ikke, om fænomenets historie og ordets etymologi burde behandles? (Forhåbentlig ikke af mig!) Den ældste encyklopædi, som jeg kan komme i tanker om, er den store franske fra 1700-tallet.

Troels

Men se Suidas.

Sebastjan 31 aug. 2004 kl. 11:30 (CEST)

Ja, der kan du se, hvorfor det ikke bør være mig, der gør det arbejde! Jeg tænkte straks på Aristoteles, der vistnok også kom meget langt omkring i sine skriverier, men vel egentlig ikke skrev noget, der egnede sig som opslagsværk? Suidas havde jeg derimod ikke hørt om, selv om jeg vel bare havde behøvet at lave en simpel søgning for at finde ham.

Troels 31. aug. 2004 kl. 12:18 (CEST)


Under leksikon står der (om encyklopædi): Et leksikon er det samme som en encyklopædi.

Under encyklopædi står der (om leksikon): En encyklopædi er det samme som et leksikon, bortset fra at en encyklopædi har nogle længere og mere uddybende artikler

Jeg synes, at vi skal se at blive enige om, hvad der er hvad. Og helt ærlig: Lige nu og her foretrækker jeg leksikon som grundbegreb. Fordi det er lettere at sige - encyklopædi kan anvendes til en spiritusprøve, men på dansk vil jeg altså foretrække: Leksikon.

Samtidig vil jeg foreslå, at der kun er én artikel om emnet, og at encyklopædi så henviser til leksikon.

Endelig vil jeg foreslå, at man tager hensyn til, hvad et online leksion er for en sag. Hertil kommer så det specielle ved et wiki-baseret leksikon. Nemlig det åbne indhold, at alle kan være med, den favner alt og alle.

--hansjorn 16. nov 2004 kl. 09:30 (CET)

Jeg er ikke sikker på at leksikon og encyklopædi er så synonyme igen; jeg oplever det snarere som om der er en skala, hvor en ordbog er det nederste punkt, leksikon er et sted i midten, og encyklopædi er toppen. --Palnatoke 16. nov 2004 kl. 10:14 (CET)
Og konversationsleksikon kommer ind lidt over andre leksika, mens parlør kommer ind endnu længere nede end ordbog. --Palnatoke 16. nov 2004 kl. 15:46 (CET)

Jeg kan ikke tilbageholde et par beærkninger. Brugen af eng. encyclopaedia/encyclopedia (og tilsvarende fransk) er naturligvis velkendt. Men jeg mindes ikke at have set encyklopædi brugt om et dansk opslagsværk før 1970. Mon ikke fremkomsten af den såkaldte Store danske E. (ved valget at hvis titel kommercielle overvejelser kan have spillet ind) har givet ordet en mere udstrakt brug på dansk?

Men der er en ting til: Encyklopædi har været brugt også i mere abstrakt betydning (ikke alene om en bog som står i reolen). Om Schlegel oplyser Biogr. Lex at han "læste over Statsret, almindelig Retslære, Retshistorie, juridisk Encyklopædi, Romerret, Statistik og adskilligt mere". Se også SAOB s.v. "encyklopedi".

Sebastjan 18 dec. 2004 kl. 09:50 (CET)


Almen uddannelse?[rediger kildetekst]

Udtrykket almen uddannelse lyder som en fejlhøring af almen dannelse - skal enkyklios paideia måske snarere tolkes som den kreds af viden, som hører til at være alment dannet? --Palnatoke 18. dec 2004 kl. 09:13 (CET)