Diskussion:Erhard Jakobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Folketinget Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketinget, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketingsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
EU Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt EU, et forsøg på at koordinere oprettelsen af EU-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Erhard Jacobsen besøgte på et tidspunkt Sydafrika, og udtalte efter hjemkomsten, at han ikke havde mødt rasicme i landet, og at raceadskillensen var et udslag af tradition (blandt andet udtrykt ved: "Det ser ikke nær så slemt ud, som man skulle tro. Ikke fordi jeg gerne vil leve der, men jeg ville heller ikke bryde mig om at bo i Ølstykke"), men det er nok at vinkle den udtalelse en del, at anføre at han "aktivt" deltog i støtten til apartheid-regimet. Han udtalte, at han var imod boycot af regimet, og han så tilsyneladende ikke nogen væsentlige grunde til at lægge internationalt pres på regimet, men det er vel næppe nok til ligefrem at sige, at han "aktivt støttede" regimet - i hvert fald ikke uden kilde. Det er meget muligt, at der er en kilde fra dengang, der kan understøtte udsagnet, men den bør i så fald frem. --Pugilist 4. aug 2009, 00:50 (CEST)

Erhard Jacobsen var primært modstander af økonomisk og kulturrel boycot af Sydafrika. Han advarede endvidere om, at hvis man blot gav magten til det kommunistiske ANC, kunne det meget vel ende med et Robert Mugabe-agtigt voldsdiktatur som i Zimbabwe (tidligere Rhodesia).

Artiklen indeholder sætningen: "Men han opretholdt sin støtte til Apardheid-systemet og sin modstand mod Nelson Mandela lang tid efter den kolde krigs afslutning.[Kilde mangler]" Jeg savner virkeligt en kilde her. Hvis jeg slår den kolde krig op her finder jeg: "Den kolde krig sluttede delvist med Berlinmurens fald 9. november 1989 og endeligt med Sovjetunionens sammenbrud i 1991." Hvis jeg slår Apartheid op her finder jeg: "Fra 1990 til 1991 blev apartheid afskaffet. I en folkeafstemning i marts 1992, det sidste kun-hvide valg afholdt i Sydafrika, stemte den hvide befolkning ja" Det vil sige at den kolde krig sluttede stor set samtidigt med apartheid. Så hvis Erhardt Jacobsen "lang tid efter den kolde krigs afslutning" "opretholdt sin støtte til Apardheid-systemet " må der jo findes en kilde hvor Erhardt Jacobsen har ønsket Apairdheid genindført efter at det var afskaffet. Den tvivler jeg på eksisterer.


Jeg har lavet nogle rettelser til afsnittet om Sydafrika og Apartheid-regimet. Her er mine kilder, som er hentet fra Infomedias artikeldatabase:

Politiken | 13.11.1985 POL(Uddrag) Erhard J kommer Sydafrika til hjælp. Erhard Jacobsen tordnede fra CDs landsmøde for at håndhæve det gamle retsprincip om, at man ikke dømmer før den anklagede har udtalt sig, og det specielt i forbindelse med den sydafrikanske regering. Udtaler at han ikke er ekspert, og ikke vil forsvare apartheid systemet, men mener, at danskerne overhovedet ikke har hørt den sydafgrikanske regerings synspunkter. Og værst er det, at ingen åbenbart har undersøgt de sanktioners virkning, som man er i gang med at gennemføre efter diktat fra et FN der til to tredjedel består af diktaturstater. 11.11.85 1.sektion side 6. Erhard i modvind om Sydafrika. PÅ CDs landsmøde bredte der sig en uro over Erhard Jacobsens felttog for den sydafrikanske regering, så kort før kommunevalget. Både deltagerne og Erhard selv er klar over at det kan koste stemmer og mandater. Erhard mener det er vigtigt sagen kommer frem, netop før kommunevalget, og understreger at han ikke vil forsvare Sydafrika, men de vestlige retsprincipper, og at han ikke kan tie..

Der er kun disse uddrag og ikke hele artikler fra 1985. Der står klart, at Erhard Jacobsen IKKE støttede apartheid-systemet. Der skal andre originale kilder til at ændre artiklen. Fightdane (diskussion) 18. dec 2012, 19:36 (CET)

Det står klart at han ikke i den sammenhæng ville udtale sig til fordel for apartheid - det er ikke det samme. Men du har da ret i at der er brug for kilder. --Palnatoke (diskussion) 18. dec 2012, 20:31 (CET)

Centrumsdemokraterne[redigér wikikode]

Artiklen synes at påstå at han stiftede partiet efter han undlod at stemme ved ligningsloven den 8. november. Men det stritter imod en del kilder, bl.a. siden om Centrum-Demokraterne hvor man kan læse at partiet blev stiftet den 7. november 1973. Er der noget her jeg har misforstået eller skal det bare rettes? Eujin16 (diskussion) 16. aug 2015, 14:50 (CEST)