Diskussion:Fadder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En fadder skal være døbt med en kristen dåb (dvs. vedkommende kan godt være katolik og være over konfirmationsalderen. ...).

Hvorfor skal en fadder være over konfirmationsalderen, hvis han/hun er katolik? Dette må være fejlagtigt. Jeg kan se to muligheder:

  1. enten: Alle skal være over konfirmationsalderen (og vel også være konfirmeret) for at kunne stå fadder.
  2. eller: Hverken lutheranere eller katolikker behøver være konfirmeret (den lutherske lære betragter jo hverken den romersk-katolske kirkes konfirmation (firmelse) eller sin egen som et egentligt sakramente) eller have alderen til det for at kunne stå fadder.--Nikolaj 21. jan 2006 kl. 13:43 (CET)


Bortset fra, at der mangler en slutparentes efter katolik, så kan jeg ikke se noget galt med formuleringen, undtagen måske, at konfirmationsalderen godt kunne præciseres. Det svarer ganske til oplysningerne her. Det er vist stadig dåbsforordningen fra 1828, der gælder her:
"Til Faddere ved Daaben maa Ingen antages, som ikke bekiender sig til den christelige Religion, ei heller Nogen, som ikke endnu er confirmeret. Iøvrigt bør det have sit forblivende ved Lovens 2-5-5, hvorhos der ved enhver Daab bør i det mindste være tre Vidner. Ved den i § 13 befalede Anmeldelse, hvorved Fadderne opgives for Præsten, haver denne at paaagte, at ingen Uberettiget stedes til at være Daabsvidne; ligesom han og bør paasee, at intet upassende Navn, som Vedkommende kunde falde paa at foreslaae, gives noget Barn. Iøvrigt bør hvert Barn ved Daaben benævnes ei alene med fornavn, men og med det familie-eller Stamnavn, som det i Fremtiden bør bære." (Kilde)
Der er vist et forslag på banen om ændring af reglerne, hvor man foreslår en lidt anden formulering: "Fadderne (vidnerne) skal være døbt. De skal have nået en sådan alder, at de er i stand til at forstå handlingen og svare på barnets vegne. De må ikke have tilsluttet sig et ikke-kristent trossamfund." Det har dog ikke noget at gøre med de gældende regler, selvom formuleringen kan virke uhensigtsmæssig ved faddere fra andre trossamfund end folkekirken. --Heelgrasper 22. jan 2006 kl. 04:41 (CET)