Fadder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En fadder er et dåbsvidne. Der skal være mindst to og højst fem faddere. Deres opgave er at bevidne, at barnet er døbt med den kristne dåb, og de har en moralsk forpligtelse til at hjælpe forældrene med at opdrage barnet i dåben. Hvis forældrene ikke kan i det omfang fadderne kan opdrage barnet i kristendom.

Derimod skal en fadder ikke sørge for barnets opdragelse og forsørgelse, hvis forældrene dør. Forældre anbefales at skrive et børnetestamente, som de sociale myndigheder vil tage med i overvejelserne om barnets fremtid.

En fadder i den danske folkekirke skal være over konfirmationsalderen, men selve konfirmation er ikke nogen betingelse. Den af fadderne, der holder barnet over dåben og svarer på tilspørgelsen kaldes i folkemunden gudmor/gudfar, men den betegnelse er ikke en kirkelig.

Forældre kan stå fadder til deres egne børn og holde dem over dåben.

Det er en udbredt misforståelse, at en gudfar eller gudmor har juridiske forpligtelser ved forældrenes død. Det er alene en opgave at vidne og kan heller ikke ændres i kirkebøgerne[1]

Afledte betydninger[redigér | redigér wikikode]

Desuden anvendes begrebet fadder i overført betydning om en, der støtter et barn i et u-land økonomisk via organisationer som Dansk Røde Kors, Plan, Red Barnet og SOS-Børnebyerne.

En anden overført betydning er at stå fadder til noget eller være fadder til noget. Her anvendes "fadder" i betydningen ophavsmand eller grundlægger.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ http://www.netkirken.dk/faq/index.php?id=848&sort=dato