Diskussion:Grænseflade (datalogi)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Framework eller Programbibliotek[rediger kildetekst]

Jeg er i tvivl, om jeg har brugt ordet framework (programmeringsplatform) korrekt, eller det burde skiftes ud med programbibliotek. I Java f.eks. skulle måske hele J2SE kaldes et framework. Dog har jeg også set JFC (Java Foundation Classes) omtalt som et framework, og JFC er jo blot klasser til at definere brugergrænseflade. Pkj61 (diskussion) 20. mar 2012, 01:30 (CET)

Sammenskrivning[rediger kildetekst]

Nej. En grænseflade kan fx være et API, som artiklen også omtaler. Et API er ikke en brugergrænseflade. --Madglad (diskussion) 24. nov 2017, 14:38 (CET)

  • Sammenskriv ikke - En grænseflade er ikke nødvendigvis en brugergrænseflade. Det kan som nævnt også være et API. Artiklerne bør derfor ikke sammenskrives. --DenBlaaElg (diskussion) 22. jan 2020, 17:00 (CET)

Om brugen af ordet framework (programmeringsplatform)[rediger kildetekst]

Ordet "framework" er ikke brugt korrekt. "programbibliotek" er til gengæld ensbetydende med API.

Lad mig tage Java som et eksempel: - I Java har man brugergrænseflader, - Man har også såkaldte API'er (programbiblioteker), - Man har også klasser, hvor hver klasse definerer sit eget programbibliotek (såkaldte offentlige metoder, der er annoteret med nøgleordet "public"), - Der er en speciel type af klasser (som faktisk ikke er klasser, men det er den nemmeste måde at forklare det her på...), som hedder "Interface" i stedet for "Class", der hver især også definerer et programbibliotek uden selv at implementere de funktioner, som findes i dette bibliotek. Funktionerne og dermed også deres funktionalitet defineres kun af de klasser, der nedarver fra et interface. Derudover kan et Interface ikke i sig selv instantieres, som en klasse kan. Så man kan altså eksempelvis sagtens have en variabel, der har typen af et givet Interface, men så snart man kalder én af variablens funktioner, så er det altså en underklasse af selvsamme Interface, der rent faktisk gør noget og ikke det Interface, som ellers er ens variabels type, - Man kan sagtens bygge et framework i Java. Dette gøres typisk ved at lave et bibliotek af kodefiler, hvor en god del af dem er af typen Interface og der er måske endda også flere forskellige klasser. Øverst i et sådan framework kan man så eksempelvis have en klasse, der bruger nogle variable, der er af typen af et givet Interface, men der er så forskellige implementationer af dette Interface (altså nedarvende klasser), som alle kan sættes ind på en variabel af type af det Interface, som klassen nedarver fra. - Der eksisterer allerede frameworks i Java.

Pointen med et framework er en stor valgfrihed fra programmørens side. Et godt eksempel på et framework er de forskellige brugergrænseflade-biblioteker, der eksisterer i JAVA (som AWT, Swing, JavaFx...).

Uanset hvad, så skal artiklen rettes til, for lige nu er den decideret delvist fejlagtig.